Начало

РИОКОЗ-СМОЛЯН

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

 

АКТУАЛНО:

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕДИИТЕ

 

В дните от 23 до 29 ноември ще отбележим за четвърти пореден път Националната седмица за борба със затлъстяването. Тази година инициативите в цялата страна ще преминат под мотото „Плодове и зеленчуци за здраве”, под патронажа д – р Румяна Желева – министър на външните работи и г-жа Румяна Нейкова – олимпийски шампион.

Целта е информиране на населението за значението на здравословното хранене и връзката му с наднормено тегло и затлъстяването.

  На регионално ниво РИОКОЗ –  Смолян организира следните инициативи:

 • В дните от 23 до 27 ноември - радиопредавания по темите: ซ Дейности на РИОКОЗ – Смолян във връзка с Наредба 37 за здравословното хранене на ученицитеป, ซРолята на родителите за формиране хранителните навици на подрастващитеป и публикация в регионален вестник на тема ซКакво трябва да знаем за затлъстяването?ป
 • Съвместни инициативи с Професионалната гимназия по туризъм в гр.Смолян като обособяване на  информационни кътове за здравословно хранене, обучения в Часа на класния ръководител и приготвяне на ястия по здравословни технологии.
 • Безплатно консултиране на граждани в Кабинета за здравословно и диетично хранене  в РИОКОЗ – Смолян.
 • На 29.11.2009г. в 15,00 часа служители на РИОКОЗ – Смолян канят гражданите да закрием заедно Националната седмица за борба със затлъстяването  с ซХоро на родопското здраве и дълголетиеป в читалище ซОрфееви гориป.

 

В рамките на инициативите за отбелязване на Националната седмица за борба със затъстяването, през м. октомври РИОКОЗ – Смолян проведе анкетно проучване на хранителните навици, сред  126 ученици от шести клас в гр. Смолян. Извадката представлява 50 % от всички  ученици на тази възраст в областния град. Анализът от проучването с изведените приоритети за интервенция, ще бъде съобщен на брифинг утре ( 24.11.2009г.) от 11.00 часа в РИОКОЗ – Смолян от директора на здравната инспекция д-р Мими Кубатева.

 

                                                                                                                                                                   ПРЕСЦЕНТЪР РИОКОЗ - СМОЛЯН

 

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

Международен ден без тютюнопушене 2009 – 19 ноември

РИОКОЗ: Тютюнопушене и бременност

 

 

1971 година - един човек предприема инициативата да накара своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. Така хората в град Рандолф, САЩ успяват да спестят достатъчно средства от ежедневните си разходи за цигари, за да учередят фонд за стипендии за млади хора към местното училище. Тази идея постепенно придобива широка популярност и от 1977 година всеки трети четвъртък от ноември се отбелязва не само в Америка, но и по света, като Ден без тютюнопушене (The Great Smoke-Out Day). Повече от 30 години тази дата има за цел да повлияе отношението на съвременните хора към употребата на цигари и да предложи на милиони по света здравословното предизвикателство да откажат пушенето поне за един ден. А понякога и завинаги!

Темата, върху която РИОКОЗ - Смолян избра да фокусира вниманието на обществеността тази година е “Тютюнопушене и бременност”. Учудващо е, че през 21-ви век, време на научни открития и стремеж към глобална информираност, броят на хората, които пушат, не намалява с желаните от медицината темпове, а дори се увеличава сред определени групи от обществото. Такава група са съвременните жени. В последните десетилетия броят на жените пушачи има тенденцията да конкурира този на мъжете. За съжаление, употребата на цигари е особено разпространена сред дамите в млада възраст. Това прави проблемът “Тютюнопушене и бременност” изключително актуален.  

Известно е, че димът от цигарите съдържа повече от четири хиляди химични вещества. Нито едно от тях не е полезно, а огромната част се определят от учените като токсични, ракообразуващи, мутагенни или с друго увреждащо въздействие. Следователно, ако бъдещата майка пуши, тя всъщност излага детето си на “вътреутробно пасивно пушене”, като всички тези отрови се предават на плода през плацентата и въздействат пряко на развитието му.

Ето някои рискове за жената, която пуши:

 • Пушещите бременни жени са с 30-40% по-застрашени от аборт през първите три месеца на бременността от непушачките; рискът варира в зависимост от количеството изпушвани цигари
 • Извънматочната бременност е често срещана при пушещите – рискът е почти два пъти по-висок от този при бременни непушачки; този вид бременност не води единствено до спонтанен аборт, но може и да подложи здравето на майката на сериозна опасно

Основните рискове за детето на жена, която пуши като бременна, са:

 • забавяне растежа на плода
 • преждевременно раждане и недоносване на детето
 • смърт на бебето при раждане
 • ниско тегло на новороденото

 Според изследване, проведено в Швеция, пушенето причинява 5 на сто от всички случаи на недоносване на плода. Ако майката пуши по време на бременността, вероятността бебето да се роди преждевременно в периода преди 33-та седмица е по-голяма.

Децата, родени от майки, пушили по време на бременността, тежат средно с четвърт килограм по-малко от бебетата на непушачи и разликата в теглото е в зависимост от това колко е пушила майката. Малкото телесно тегло вероятно е резултат от продължително недохранване и недостиг на кислород в организма на плода вследствие на цигарите.

Счита се също, че ако майката пуши, докато е бременна, процентът на смъртност при бебетата е 20-30% по-висок. Според информация от изследвания, извършени в САЩ, около една десета от случаите на детска смърт при раждане могат да бъдат предотвратени, ако бъдещите майки не пушат. 

 Заслужава си да се обърне внимание и на още един аспект на връзката тютюнопушене – бременност. Бременната жена, дори и да не употребява цигари, може да е редовно изложена на пушенето на близък човек, например бащата. Медицината неоспоримо е доказала, че цигареният дим в околната среда е опасен за здравето на майката и бъдещото й дете. Ако бременната не само пуши, но и вдишва тютюнев дим като пасивен пушач, рискът за детето става още по-голям.

Във връзка с това ние призоваваме семействата, очакващи бебе, да възприемат появата на новия човешки живот с цялата отговорност, която тази ситуация изисква, и да се въздържат от употреба на цигари по време на бременността. Нека този нов живот бъде и една нова възможност за ЖИВОТ БЕЗ ТЮТЮНЕВ ДИМ, както на детето, така и на възрастните, които ще го отглеждат.

В усилията си да превъзмогнете вредната привичка вие можете да бъдете подпомогнати в Кабинета за отказване от тютюнопушене на РИОКОЗ. При нас безплатно ще получите не само емоционална подкрепа, но и поведенчески съвети за това, как да победите в битката си с цигарите.

                                                                                                                                          Деница Иванова

                                              РИОКОЗ Смолян

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

РИОКОЗ – Смолян засилва контраола върху фирмите – производители на хляб, хлебни и сладкарски изделия в региона

 

По инициатива на Областния съвет по безопасност на храните и РИОКОЗ – Смолян , вчера (17.11.2009г.)  се проведе работна среща с представители на фирми за производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия в региона. Поводът са констатирани нарушения при упражнявания от РИОКОЗ – Смолян лабораторен контрол върху тези продукти.

Данните от първите 9 месеца на 2009г. сочат,че процентът на нестандартни проби хляб и хлебни изделия е 29,4% при 8,72% за същия период на 2008г. – съобщи директорът на РИОКОЗ – Смолян и председател на Областния съвет по безопасност на храните д – р Мими Кубатева. Една трета от изледваните по Държавен здравен контрол храни са с отклонения по нормите сол ( в хляба) ,масленост и захар (  в закуските).

При извършения от самите фирми вътрешноведомствен контрол също е налице завишение на процента нестандартност. Резултатите от лабораторния анализ сочат 68% нестандартни проби по показател готварска сол и 32 % по показателите масленост и захар.

По време на срещата д-р Мими Кубатева сподели безпокойството си от тези резултати и най- вече от завишеното съдържание сол в хляба. ซСолта е важна съставка на храната, а хлябът е най – консумираната от българина храна. Приемането на сол в количества, надвишаващи дневните дози, води до голям брой социално значими заболявания, сред които и хипертония.ป - каза тя и препоръча на фирмите да предприемат нужните мерки с цел контрол върху влаганите количества сол в произвежданите продукти. РИОКОЗ – Смолян ще санкционира производителите при повторно констатиране на съдържание на сол в продуктите, надвишаващо нормите, заложени в технологичната документация .

За 9-месечието на 2009г. са изследвани и 55 бр. закуски (хлебни изделия ). От тях 14 броя или 25,45 % са нестандартни по показателите масленост и захар. По масленост 70 % от пробите  са с по-ниско съдържание .Също под нормата са и пробите, неотговарящи  по показател захар. ปБез да се ангажираме с причините, довели до тези несъответствия, макар и по – здравословни, в този вид продуктите са нестандартни и производителите носят отговорност за товаป - каза директорът на РИОКОЗ – Смолян  д-р Мими Кубатева. Тя обърна внимание и върху друг проблем, свързан с нестандартните проби и пропуските в производствения процес, а именно липсата в някои фирми на специалист технолог. Съгласно чл. 23 ал. 2 от Закона за храните ซВъв всеки обект за производство на храни трябва да работи лице, назначено по трудов договор, което притежава висше или средно специално образование в областта на хранителната промишленост или има придобита квалификация в същата област по Закона за занаятитеป. Не се изисква назначаването на такъв специалист, ако самият производител или собственик има такава квалификация. ซС цел контролиране на производството на хляб, хлебни и сладкарски изделия, РИОКОЗ – Смолян ще продължи насочените проверки, които да установят съответствието на обектите с нормативната базаป - увери д-р Кубатева.

Присъстващите представители на 18 фирми от област Смолян се ангажираха да  ползват резултатите от вътрешноведомствения си контрол за проверка и при нужда предприемане на коригиращи действия така, че продуктите им да са в съответствие с технологичната документация.

Участие в срещата вчера взеха още: членовете на Областния съвет по безопасност на храните  д-р Зоя Калфова – н-к отделпри ДВСК към РВМС-Смолян,

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

Справка за епидемиологичната обстановка  за периода 9-15 ноември 2009г.

Епидемиологичната обстановка в региона е спокойна. Няма регистрирани епидемични взривове или взривове на вътреболнични инфекции. По информация на директора на дирекция „Надзор на заразните болести” в РИОКОЗ – Смолян д-р Сийка Чернева, регистрираните в периода 9 - 15 ноември 2009г.  случаи на грип и остри респираторни заболявания в наблюдаваните 6 лекарски практики е 51 ( при 70 за предходната седмица). Заболяемостта е 159,77 на 10 000.

За периода 9 - 15 ноември в РИОКОЗ – Смолян са регистрирани: 5 случая на ентероколит,1 случай на хепатит и 2 влучая на варицела. 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕДИИТЕ

 

53 жени на възраст от 29 до 75 години се възползваха от възможността да проверят костната си плътност. Анализът от проведеното на 13.11.2009г. изследване в РИОКОЗ – Смолян показва, че 40 от жените са здрави. При 11 е установена намалена костна плътност, а 2 са насочени към специалист за лечение поради наличие на данни за остеопороза.

Скрининговото ехографско измерване се организира за пета поредна година от РИОКОЗ – Смолян  по повод Световния ден за борба с остеопорозата 20-ти октомври.  Целта е диагностика на остеопорозата за предприемане на своевременни профилактични мерки  или лечение. Всички изследвали се получават  информационни брошури за  рисковите фактори, благоприятстващи развитието на това заболяване.

Данните на РИОКОЗ – Смолян показват, че с увеличаване информираността на хората по проблема, се увеличават желаещите да установят състоянието на костите си ( 191 през 2008г. и 256 през 2009г. ). През 2009г. при 163 прегледани се установява нормална костна плътност, при 65 има наличие на остеопения, а при 28 има съмнения за остеопороза. През 2008г. данни за остеопороза са установени при 15 от изследвалите се, а  за остеопения ( намалена костна плътност)- при 32-ма.

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Лабораторно е доказан първият случай на заболял от грип A( H1N1) в Смолян

От взетите в началото на месец ноември 10 проби за наличие на грипния щам A(H1N1), една е положителна. Това съобщи днес директорът на РИОКОЗ – Смолян д-р Мими Кубатева като уточни, че става въпрос за 18-годишен младеж от Смолян. Той е лекуван по преценка на личния си лекар в домашни условия и вече е здрав. Направеното епидемиологично проучване показа, че останалите членове на семейството му също са здрави.

Д-р Кубатева призовава смолянчани да са спокойни, тъй като в област Смолян заболяемостта остава по - ниска от тази в останалите райони на страната. Директорът на РИОКОЗ - Смолян посъветва хората да потърсят личния си лекар веднага след като се появят някои от характерните симптоми на заболяването: силна отпадналост, висока температура (над 38 градуса по Целзий), втрисане, кашлица, болки в гърлото, мускулни болки. Характерно за този грипен щам е, че засяга предимно по-младите хора до 30 години, като при ранно диагностициране и лечение преминава за 4-5 дни. Най-важно е болните да спазват постелен режим и да си стоят в къщи, тъй като така лечението е по-бързо и няма опасност да се заразят други хора.

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

Служитерите от дирекция „Здравен контрал” при РИОКОЗ – Смолян вече ще работят в конфортна обстановка. Това стана възможно благодарение на Министерството на здравеопазването, което подкрепи инвестиционния проект на здравната инспекция за отремонтиране и обзавеждане на помещенията.” Истина е, че се случва във време на криза, но и през кризата животът продължава”-каза директорът на РИОКОЗ – Смолян д-р Мими Кубатева „Макар и трудно, трябва да преодоляваме предизвикателствата. Надявам се новите условия да бъдат стимул за по – ефективна работа и да продължим все така отговорно да изпълняваме служебните си задължения”.

Новите помещения бяха открити на 13.11.2009г. с водосвет за здраве, отслужен от Негово Преосвещенство Константийски епископ Антоний , отец Запрян и отец Димитър.

 

 

 

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

МЗ ОБЯВИ НАЦИОНАЛНА ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ

Днес Министерство на здравеопазването обяви Национална грипна епидемия, тъй като в страната са достигнати съответните епидемични стойности. В момента болни от грип са 210 на 10 000 души. Поради тази причина от понеделник всички училища в страната са във ваканция през следващите 5 учебни дни. МЗ препоръчва ограничаването на обществени мероприятия. Решение за затваряне на яслите, детските градини и прекратяване на занятията в университетите ще се взема на регионално ниво. Плановите операции се отлагат, посещенията в болниците, женските и детските консултации временно се прекратяват. Няма да има задължително затваряне на кина, театри, заведения или други обществени места.

 

Във връзка с молба за помощ от Украйна при борбата с грипа България ще осигури  медикаменти (антибиотици), консумативи и апаратура на стойност от 250 хил. лв. Те ще бъдат предоставени от резерва на ВМА, а МФ ще възстанови стойността им на лечебното заведение. Също така за Украйна ще замине и екип от специалисти, който ще се включи в осъществяваните противоепидемичните мерки. Помощта ще бъде насочена преимуществено към регионите с българско население там. България ще прати и антивирусни препарати специално за посолството ни в Киев.

 

СЪОБЩЕНИЕ НА РИОКОЗ - СМОЛЯН

 

При необходимост и промяна в данните за епидемичната обстановка в област Смолян, Регионалният щаб за борба с остри респираторни заболявания и грип ще прецени дали да се затворят яслите, детските градини и филиалите на ВУЗ в региона.

 

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

Регионален щаб за борба с острите респираторни заболявания и грип ще следи епидемиологичната обстановка в област Смолян с цел адекватна и бърза реакция при случай на грип от типа AH1N1.

 

Регионалният щаб за борба с острите респираторни заболявания и грип в Смолян има готовност да реагира своевременно и адекватно при случай на грип AН1N1. Това стана ясно по време на провелото се на 4.11.2009г. в РИОКОЗ - Смолян заседание на членовете на щаба - ръководители на различни институции – РИОКОЗ, РЦЗ , Областна администрация, община Смолян, РЗОК, МБАЛ-Смолян ,РИО на МОН, Центъра за спешна медицинска помощ. Координацията в съвместните им действия има за цел минимални последствия от грозящата ни грипна епидемия.

Представителите на различните институции се обединиха около становището, че засега ситуациата в област Смолян е спокойна. По последни данни на РИО на МОН, малко над 10 % от учениците отсъстват от учебни занятия . Броят на неявилите се в клас учители е 24. Остава обаче открит въпросът дали причините са от здравословен характер.

Общинска администрация Смолян следи ежедневно броя на отсъстващите учители и ученици.С цел ограничаване разпространението на грип и ОРЗ , децата в някои училища посещават учебните занятия с маски, но това е по препоръка на родителите. Всички учебни заведения  в общината разполагат с нужното количество гориво.

Ситуацията в МБАЛ-Смолян също остава спокойна. Предприети са всички необходими мерки и е създадена нужната организация за действие при съмнение и случай на свински грип. Наблюдава се леко завишаване на броя на повикванията в Центъра за спешна медицинска помощ, но това е нормално предвид създалата се паника сред населението.

Данните от наблюдаваните от РИОКОЗ – Смолян 6 медицински практики, също засега не са тревожни. Регистрираната заболяемост в края на миналата седмица е 141 на 10 000 при 136 на 10 000 за страната. Предвид сложната и динамична обстановка , се провежда засилен надзор върху регистрираните случаи на остри респираторни заболявания и грип. Данните се анализират ежедневно, след което се изпращат в Министерството на здравеопазването. С цел ограничаване разпространението на инфекцията, е засилен   контролът на извършвания филтър в детските и учебни заведения , и в тях не се допускат болни деца. Здравната инспекция контролира и температурата в помещенията в детските заведения и училищата. Направеното на 2-ри и 3-ти ноември замерване в 2 училища и 5 детски градини в гр. Смолян показа, че температурният режим не е оптимален единствено в 7-мо СОУ в областния град. Измерените там температури са били между 12 и 16 градуса при норма 18-22. С предписание е спрян учебният процес.

Във връзка с превантивната дейност, РИОКОЗ – Смолян проведе обучение на всички медицински специалисти в училищата  и ги запозна с начините за предпазване от грип и адекватно поведение при съмнение за свински грип. Всички учебни заведения разполагат с информационни брошури. На сайта на РИОКОЗ са поставени предоставените от МЗ алгоритми при случаи на грип AH1N1. .Информацията  е за улеснение на  лекарите и  различните видове лечебни заведения.

Също във връзка с превенцията и нуждата от имунопрофилактика особено в детска възраст, РИОКОЗ – Смолян в партньорство с фирмата “Актавис” продължава  кампанията “Витамини за здраве”, но вече на областно ниво. Родителите на 1000 деца на възраст 3 и 4 години ще получат  безплатно по опаковка “Витамин С”. Освен това 250 социално слаби семейства ще получат опаковки мултивитаминен сироп и сироп за кашлица. Такива ще бъдат раздадени и в Домовете за възрастни хора във Фатово, Петково и Ровино. С подкрепата на фармацевтичната фирма, всички медицински кабинети в училищата на територията на областта ще бъдат заредени с антибиотичен крем и спрей за рани.

По отношение на специфичната профилактика, РИОКОЗ -. Смолян е осигурила противогрипна ваксина. До сега около 100 души са преминали през Имунизационния кабинет на инспекцията, за да се имунизират срещу сезонния грип. Инспекцията разполага с 1760 опаковки “Тамифлу” и 600 “Реленца”.Антивирусните препарати са предоставени от Министерството на здравеопазването. Разпределението им по болници става съгласно получените инструкции - според брой население в региона. Контролът на използваните количества ще е ежеседмичен.

 

 

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

Акцията на РИОКОЗ – Смолян „Витамини за здраве „ се разраства на областно ниво.

 

Акцията на РИОКОЗ – Смолян за безплатно раздаване на малчуганите на Витамин С ще се реализира на областно ниво. Това става възможно с подкрепата на фирмата „Актавис” ЕАД. Дарените от нея 1000 бр. опаковки от витамините ще бъдат разпространени сред родителите на децата на възраст  3 и 4 години от всички детски градини на територията на област Смолян. Целта на инициативата е профилактика в детска възраст с оглед очакваната грипна епидемия.

Във връзка с увеличаващата се безработица от една страна, а от друга -характерните за есенно - зимния сезон остри респираторни заболявания и грип, РИОКОЗ – Смолян в партньорство с фирмата „Актавис” ще раздадат на 250 социално слаби семейства „Мултивитамин” и сироп за кашлица. Такива ще бъдат предоставени и на домовете за възрастни хора във Фатово, Петково и Ровино. Освен това всички медицински кабинети в училищата на територията на област Смолян ще получат антибиотичен крем и спрей за рани - също любезно предоставени от фирмата „Актавис”.

 

 

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕДИИТЕ

Във връзка със застудяването през последните дни, РИОКОЗ – Смолян извърши измерване на температурите в 2 училища и 4 детски градини в областния град. В пет от тях ( ОДЗ №3 „Родопчанче”, ОДЗ №4 „Радост”, ОДЗ №5 „Шина Андреева”,ЦДГ №8 и IIОУ”Проф. Д-р Асен Златаров” ) измерените температури са в норма, т.е. между 18 и 22 градуса. Несъответствие в нормите ( измерени температури в класните стаи между 12,2 и 16,3 градуса )  е констатирано в VII СОУ „Отец Паисий”гр. Смолян. Издадено е предписание за спиране на учебния процес до осигуряването на оптимални температури в класните стаи.

 Информацията предостави д-р Стефан Герджиков – директор на дирекция „Здравен контрол” при РИОКОЗ – Смолян.

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕДИИТЕ

 Всички медицински специалисти от училищата и детските градини на територията на област Смолян  са обучени как да реагират в случай на свински грип. Обучението е извършено от служители на отдел ”Противоепидемичен контрол” при РИОКОЗ – Смолян ,след разпореждане от Министерството на здравеопазването. Оказана е методична помощ по темите:

-Алгоритъм на действие при съмнителен случай на грип A/H1N1/.

-Основни мерки за предпазване от новия грипен вирус.

-Използване на лични предпазни средства.

-Възможности за вирусологична диагростика.

-Съществуващи антивирусни препарати.

Информацията е публикувана и на сайта на здравната инспекция в рубриката ซАктуалноป.

Сътрудници на отдел „Опазване на общественото здраве” изготвиха обучителни материали за учениците и родителите с информация за протичането на грипа и необходимите предпазни мерки. Разпространението им във всички детски и учебни заведения стана със съдействието на Регионалния инспекторат на  МОН.

Заболяемостта от остри респираторни заболявания е обичайната за сезона. По данни на наблюдаваните 6 практики в  гр. Смолян, през месец октомври 2009г. са регистрирани общо 150 случая на остри респираторни заболявания ( 43 през първата седмица, 35 през втората седмица, 27 през третата седмица и  45 през четвъртата седмица). За сравнение през  целия м. октомври на 2008г. регистрираните ОРЗ са били139.

До момента няма регистрирани случаи на грип или съмнения за такива.

 

От Министерството на здравеопазването припомнят, че:

         Вирусът на новия грип A(H1N1)  не се различава от останалите грипни вируси.

         В повечето случаи заболяването протича леко и без опасност за живота на хората.

         Министерството на здравеопазването е осигурило антивирусни препарати, които се отпускат по преценка на специалист в болничните заведения.

         За предпазване от заразяване с нов или сезонен грип, най – важно е да се спазва добра лична хигиена и да се избягват контакти с болни хора.

           Това включва следните неща:

често измиване на ръцете с вода и сапун

- използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа

закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне

избягването на търкането на очи с мръсни ръце

-  често проветряване на въздуха в затворени помещения

-  редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения

измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.

         При наличие на симптоми на грип, всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище.

  

Информацията предостави д-р Сийка Чернева – директор на дирекция  „Надзор на заразните болести” при РИОКОЗ –Смолян.

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

СЪОБЩЕНИЕ

                                                                   2.11.2009г.

 На  4.11.2009 г.( сряда ) в РИОКОЗ – Смолян ще заседава Регионалният щаб за борба с остри респираторни заболявания и грип, за обсъждане на епидемичната обстановка в региона и предприемането на мерки за ограничаване на разпространентието им.

 Колеги,

Заповядайте на 4.11.2009г. в залата на РИОКОЗ – Смолян от 11,30 часа на брифинг по темата: „Състояние на епидемичната обстановка в област Смолян и мерки за ограничаване разпространението на грип и остри респираторни заболявания”.

                                                                             ПРЕСЦЕНТЪР РИОКОЗ - СМОЛЯН

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

Управителите на обекти за търговия с храни на територията на училищата и общежитията в област Смолян, са подходили отговорно, прилагайки Наредба № 37 на МЗ за здравословното хранене на учениците. Изводът се налага след направените от служителите в отдел „Контрол на хранителни обекти и храни” при РИОКОЗ - Смолян в периода 15 септември - 10 октомври 2009г.  проверки  на всички, подлежащи на контрол 79 обекта ( 31 ученически стола, 31 бюфета,13 павилиона и 4 ученически щанда).

В хода на проверките е установено, че повечето  търговци спазват нормативните изисквания. Най - честите констатирани нарушения са свързани с  предлагането в някои обекти на захарни и шоколадови изделия; кафе; натурални сокове, които не са 100% плодови и зеленчукови, както и неосигуряването на пълнозърнест хляб и питки ( съгласно чл.21 ал.4 от Наредба №37 ).

На неизрядните търговци са направени предписания за отстраняване на нередностите със  срок на изпълнение - 15 октомври.

Проверките на инспекторите от дирекция „Здравен контрол” при РИОКОЗ – Смолян продължават. При констатиране на неспазване изискванията на новата наредба, търговците ще бъдат санкционирани.

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

99 души се изследваха в РИОКОЗ – Смолян за остеопороза

 Общо 99 души от община Смолян се изследваха вчера ( 26.10.2009г.) за остеопороза. Скрининговото  ехографско измерване се организира от РИОКОЗ – Смолян по повод Световния ден за борба с остеопорозата 20-ти  октомври. Данните показват,  че от възможността да получат оценка на личния си риск са се възползвали 95 жени и 4 мъже на възраст от 30 до 73 години.

Анализът на данните от измерването сочи, че 66 души от изследвалите се имат нормална костна плътност. При 22-ма  (12 на възраст 51-60 години, 9 на възраст 61-70 години и 1 на възраст 71-80 години ) е установена намалена костна плътност                   ( остеопения ) и са препоръчани профилактични мерки, а 11 души ( 3 на възраст 51-60 години, 7 на възраст 61-70 години и 1 на възраст 73 години ) са насочени към специалист за лечение поради наличие на данни за остеопороза.

 

Поради големия интерес от страна на жителите на областния град, ново измерване на костната плътност  ще се проведе на 13.11.2009г. ( петък ) в сградата на инспекцията срещу цена от 12 лв. Желаещите могат да се запишат на телефон 0301-58-930 или в стая №10  всеки делничен ден от 9 до 17 часа.

 

 

                                                                            ПРЕСЦЕНТЪР РИОКОЗ - СМОЛЯН

 

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА БОЛНИЧНА И ИЗВЪН БОЛНИЧНА ПОМОЩ

 

 

А Л Г О Р И Т Ъ М

 

за поведение в лечебно заведение за болнична помощ

 при случай, съмнителен за грип

 

I. В Консултативно-диагностичния блок и спешното отделение: 

           1. Лекарят извършва задълбочен преглед на болния и снема епидемиологична анамнеза за контакт с други болни и възможности за заразяване на рискови лица.

           2. При поставяне на диагноза „Грип” лекарят се придържа към клиничните и епидемиологични критерии и основните симптоми на заболяването:

● остро начало;

● фебрилитет;

● суха кашлица;

● мускулни болки

3. След оценка на обективното състояние на болния и тежестта на заболяването лекарят може да предостави антивирусен препарат за домашно лечение  като даде указания за :

         ● спазване на т. н. “респираторен етикет” - при кашляне и кихане да се закрива устата с ръка и кърпа, която след това да бъде изхвърлена в кошче за отпадъци; да се избягва докосването с ръце на очите, носа и устата;

         ● спазване на лична хигиена и често миене на ръцете с вода и сапун;

                   ● носене на маска от болния и обслужващите го лица. Маската следва да се сменя на всеки 3-4 часа;

                   ● изолация на болния при възможност в отделна стая, спазване на постелен режим, щадяща диета, почивка и насочват пациента към ОПЛ за осъществяване на медицинско наблюдение.

          При необходимост извършва консултация с инфекционист.

           4. Началник отделенията, посочени в т. I контролират правилното предоставяне на антивирусните препарати за домашно лечение на пациентите/ срещу подпис на пациента/. Определят лице, което отговаря за приемане на препаратите в отделението и за изготвяне на ежеседмична справка за изразходваните и налични количества.

            5. Насочва за хоспитализация болните с тежка клинична картина на грип към инфекциозно отделение /КП/.

            При наличие на усложнения (пневмония и др.) насочва пациента към подходящото отделение съобразно вида на усложнението.

            Лицата, които са изложени на най-висок риск от усложнения са:

        Деца под две годишна възраст;

        Лица над 65 години;

        Бременни жени;

        Лица с определени хронични заболявания- хронични белодробни (включително астма), сърдечносъдови (с изключение на хипертония), бъбречни, чернодробни, хематологични, или метаболитни (включително диабет);

        Имуносупресирани, включително поради прилагане на медикаменти или носителство на ХИВ;

        Болни от заболявания компрометиращи респираторните функции;

        Пациентите с висока степен на затлъстяване и придружаващи заболявания, които водят до риск от усложнения при грип

II . В Стационарния блок:

        1. Началник-отделението осигурява условия за изолация на болния и спазване на противоепидемичния режим в отделението.

        2. Потвърждаването на диагноза ГРИП се извършва с вирусологично изследване/ Приложение 1/.

        3. Началник-отделението контролира правилното използване на антивирусните препарати за стационарно лечение на пациентите, съгласно указанията на МЗ и по преценка на лекуващия лекар.

        4. Началник-отделението определя лице, което отговаря за приемане на препаратите в отделението и изготвяне на ежеседмична справка за изразходваните и налични количества.

 III. При лечение на болни с диагноза ГРИП се използват антивирусни препарати / Приложение №.2 /.

 IV. В  лечебното заведение за болнична помощ при обслужване на пациенти,  съмнителни за грип се съблюдават следните противоепидемични изисквания:

        ● използване на лични предпазни средства (маски, престилки, ръкавици) при обслужване на пациентите/съгл. Приложение 3/;

                  ● извършване хигиенна дезинфекция на ръцете след манипулации, прегледи, сваляне на ЛПС и пр.;

                  ● изхвърляне на всички използвани консумативи (кърпички за еднократна употреба, маски и пр.) в съдовете за опасни болнични отпадъци;

                  ● провеждане стриктна текуща дезинфекция във всички помещения;

       ● редовно проветряване на кабинета;

 V. При необходимост се извършва консултация с епидемиолозите от  РИОКОЗ за организиране на противоепидемични мерки.

 Приложение №1

 

ВЗЕМАНЕ, СЪХРАНЯВАНЕ И ТРАНСПОРТИРАНЕ НА МАТЕРИАЛИ ОТ БОЛНИ ЗА ДИАГНОСТИКА НА НОВИЯ ГРИПЕН ВИРУС ПОДТИП A/H1N1/

 

Пробите за вирусологична диагностика на новия подтип A/H1N1/ с молекулярно-диагностичния метод Real Time PCR  са назофарингеални секрети. Те се вземат от пациенти със симптоми на грипоподобно заболяване в острия стадий на заболяването /от 1-5 дни от началото му/ или от контактни на болния със симптоми на респираторно заболяване в рамките на 7 дни от контакта.

Вземане на назофарингеален секрет. Секретът се взема с два тампона - по един за фарингеалния и за носния секрет. С първия тампон се взема материал последователно от двата носни хода, а с втория – от фаринкса. В едната ноздра, паралелно на небцето, се вкарва сух памучен или полиетиленов тампон и се оставя за няколко секунди, след което се изважда с въртеливо движение и притискане към стената на носния ход. С един и същи тампон може да се вземе секрет и от двете ноздри. След манипулацията тампонът се поставя в стерилна епруветка, с 1-2 ml транспортна среда, съдържаща антибиотици. Сливиците и задната страна на фаринкса се обтриват енергично с друг тампон, след което той се поставя в друга епруветка с не-повече от 1-2 ml транспортна среда. Транспортната среда, в което се поставят пробите за вирусологично изследване най-често представлява физиологичен разтвор с pH 7,4 или разтвор на Хенкс. В последно време за вирусологична диагностика са налични специални фирмени транспортно среди, съдържащи триптозо-фосфатен бульон, захарозо-фосфатен бульон или клетъчно-културална среда.

Взетите материали за вирусологично изследване е необходимо да се съхраняват на + 4о С до пристигането в лабораторията за изследване, за възможно най-кратък срок. Транспортирането им се извършва в термос или хладилна чанта. В противен случай те се замразяват на или под - 70о С. Пробите не трябва да се съхраняват или транспортират в сух лед (СО2) без да са изолирани в стъклен съд или двойна полиетиленова торбичка, тъй като СО2 може да инактивира вируса, ако получи достъп до пробата.

Забележка: Пробата задължително се придружава от съпроводително писмо с анамнестични данни за пациента /три имена и възраст/, както и с имената на лекаря, взел пробата и телефон за контакт с него и наименованието на здравното заведение, което изпраща материала

 

                                                                                      Приложение № 2

 

ЛЕЧЕНИЕ НА ГРИПА

 

Антивирусни препарати

Химиопрепарати със специфично антивирусно действие:

-         Oseltamivir phosphate (Tamifluฎ)

-         Zanamivir (Relenzaฎ)

-          

Oseltamivir phosphate (Tamiflu) се отнася към групата на инхибиторите на невраминидазата. Ефективен е по отношение на грипните вируси тип А и В. Когато прилагането му започне в първите 48 часа след началото на заболяването, тежестта на клиничните симптоми и тяхната продължителност значително намаляват. Лечението на пациенти от високорисковите групи ги предпазва от възникване на усложнения и намалява с 50% пневмониите и необходимостта от хоспитализация.

Препаратът е регистриран като:

-         Твърди капсули, съдържащи 75 мг,  45 мг и 30 мг Oseltamivir

-         Под формата на прахообразна субстанция за приготвяне на водна суспензия за перорално приложение.

Дозировка на Tamiflu при лечение на грип:

1.     при възрастни и младежи над 13-годишна възраст:

2 пъти дневно по 1 капсула (75 мг) в продължение на 5 дни

2.     при деца на възраст от 1 до 13 години: при деца с телесно тегло под 40 кг дозировката се определя на кг телесно тегло, а при деца с телесно тегло над 40 кг дозировката е както при възрастни:

≤ 15 кг – 30 мг 2 пъти дневно в продължение на 5 дни

> 15кг до 23 кг – 45 мг 2 пъти дневно в продължение на 5 дни

> 23 кг до 40 кг – 60 мг 2 пъти дневно в продължение на 5 дни

> 40 кг – 75 мг 2 пъти дневно в продължение на 5 дни

3.     при деца на възраст от 6 до 12 месеца: в зависимост от патогеността на циркулиращия щам на вируса на грипа деца на възраст между 6 и 12 месеца могат да бъдат лекувани с Tamiflu при възникване на грипна пандемия, въпреки че наличните данни са ограничени. Препоръчваната доза за лечение на деца на възраст от 6 до 12 месеца е 3 mg на kg телесно тегло два пъти дневно в продължение на 5 дни на лечение.

За деца, които не могат да преглъщат капсулите, трябва да се отворят една или повече капсули Tamiflu и да се смеси праха от капсулите с подсладена храна (шоколадов сироп или шоколадов сироп без захар, мед (само при деца на две години или по големи), кафява или бяла захар, разтворена във вода, десертни заливки, подсладено кондензирано мляко,

ябълков сок, кисело мляко).

 При предписване на препарата трябва да се спазват указанията на производителя, отнасящи се до лица с противопоказания и придружаващи заболявания, специални предупреждения, взаимодействия с други лекарствени продукти и т.н.

 Zanamivir (Relenzaฎ) е селективен инхибитор на невраминидазата. Той е ефективен по отношение на грипните вируси тип А и В, и когато бъде приложен в първите 48 часа след появата на симптомите значително намалява тежестта на клиничното протичане на заболяването и неговата продължителност.

Препаратът е регистриран като: Relenzаฎ 5mg/dose, прах за инхалация, предварително дозиран.

Всяка налична доза прах за инхалация (в един блистер) съдържа 5 mg Zаnamivir. Всяка освободена доза (количеството, което преминава през апликатора за уста на устройството за инхалиране Diskhaler (Дискхалер) съдържа 4 mg Zanamivir.

Дозировка и начин на приложение за лечение на грип:

Препаратът Relenzaฎ е показан за лечение на грип тип А и тип В при възрастни и деца (≥ 5 години).

Лечението трябва да започне колкото е възможно по-скоро – до 48 часа след появата на симптомите при възрастни и до 36 часа след появата на симптомите при деца. Прилага се само инхалаторно през устата, чрез устройството за инхалиране Diskhaler. При всяко инхалиране трябва да се използва само един блистер.

Препоръчаната дозировка за лечение на грип при възрастни и деца над 5 години е два пъти дневно по две инхалации (2 х 5 mg) в продължение на 5 дни. Общата дневна доза е 20 mg Relenza дневно.

Инхалаторните лекарствени продукти, напр. лекарства за лечение на бронхиална астма,

трябва да се приемат преди Relenza.

При предписване на препарата трябва да се спазват указанията на производителя, отнасящи се до лица с противопоказания и придружаващи заболявания, специални предупреждения, взаимодействия с други лекарствени продукти и т.н.

 

Антибиотици – прилагането на антибиотик при болни в тежко състояние може да подобри прогнозата и може да има значителна роля за намаляване на свързаната с грипа смъртност, дължащи се на вторични бактериални инфекции. Антибиотиците не могат да намалят заболяемостта от грип, обаче могат да намалят броя на болните, нуждаещи се от хоспитализиране поради тежко протичане на усложненията след грип.

 

                                                                                     Приложение № 3

 

 

 

 

                        А Л Г О Р И Т ЪМ

за работа на общопрактикуващите лекари  при случай съмнителен за грип

 

         При поява на болен със съмнение за грип, общопрактикуващият лекар действа по следния начин:

1. Извършва задълбочен преглед на заболелия и съответна епидемиологична анамнеза за контакт с други болни и възможности за заразяване на рискови лица.

2. При поставяне на диагнозата се придържа към клиничните и епидемиологични критерии и основните симптоми на заболяването:

● остро начало;

● фебрилитет;

● суха кашлица;

● мускулни болки.

3. След комплексна оценка на симптомите и риска за болния и контактните се предприема хоспитализация или домашно лечение.

4. Насочва за хоспитализация болните с тежка клинична картина или усложнения (пневмония и др.) към инфекциозно, вътрешно, детско отделение или др. в зависимост от вида на усложненията.

5. По-голямата част от пациентите не се нуждаят от антивирусни медикаменти при леко протичаща грипна инфекция. Лицата с по-тежко протичане на заболяването или признаци на клинично влошаване, трябва бързо да получат  емпирична антивирусна терапия, независимо от предишното им здравословно състояние  или възрастта. Веднъж назначено, лечението трябва за започне максимално бързо.

Терапията с антивирусни препарати не изисква лабораторно  потвърждение за грип.

6. Ранно емпирично лечение с антивирусни средства трябва да се има предвид при лица, които са изложени на най-висок риск от усложнения:

        Деца под две годишна възраст;

        Лица над 65 години;

        Бременни жени;

        Лица с определени хронични заболявания- хронични белодробни (включително астма), сърдечносъдови (с изключение на хипертония), бъбречни, чернодробни, хематологични, или метаболитни (включително диабет);

        Имуносупресирани, включително поради прилагане на медикаменти или носителство на ХИВ;

        Болни от заболявания компрометиращи респираторните функции;

        Пациентите с висока степен на затлъстяване и придружаващи заболявания, които водят до риск от усложнения при грип.

 

7. Не се препоръчва постекспозиционна профилактика с антивирусни средства. Такава може да се назначи само при лица с висок риск от усложнения от грип, които са осъществили  тесен контакт с пациент с потвърден случай на грип, по време на заразния период ( един ден преди и един ден след  фебрилния период).

8. Пациентите с предписано антивирусно лечение могат да закупят медикамента от аптечната мрежа, или получават същия от болницата след консултация със специалист.

9. Общопрактикуващият лекар взема проби за вирусологично изследване само при първи случаи в съответната община (в острия период на заболяването – до 5 ден от появата на симптомите). Материалите да се вземат, съхраняват и транспортират съгласно указанията на МЗ.

10. Препоръчва изолация на болния при възможност в отделна стая, спазване постелен режим, щадяща диета, почивка и продължителен сън.

11. За намаляване възможността от заразяване на членове от семейството и други лица дава указания за:

         ● спазване на т. н. “респираторен етикет” - при кашляне и кихане да се закрива устата с ръка и кърпа, която след това да бъде изхвърлена в кошче за отпадъци. Да се избягва докосването с ръце на очите, носа и устата;

         ● спазване на лична хигиена и често миене на ръцете с вода и сапун;

                   ● носене на маска от болния и обслужващите го лица. Маската следва да се сменя на всеки 3-4 часа.

         12. Издирва контактните и осъществява медицинско наблюдение в срок от 7 дни. Лицата с оплаквания се изолират, след  преценка на клиничния риск се предписва антивирусен препарат и се препоръчва ограничаване на контактите.

         13. Осигурява възможност за телефонна консултация и  проследява  ежедневно  клиничното състояние на болните в динамика.

14. Съблюдава следните противоепидемични изисквания:

        ● използване на лични предпазни средства (маски, престилки, ръкавици) при обслужване на пациентите;

                  ● извършване хигиенна дезинфекция на ръцете след манипулации, прегледи, сваляне на ЛПС и пр.;

                  ● изхвърляне на всички използвани консумативи (кърпички за еднократна употреба, маски и пр.) в съдовете за опасни болнични отпадъци;

                  ● провеждане стриктна текуща дезинфекция във всички помещения;

       ● редовно проветряване на кабинета.

15. При необходимост се консултира с епидемиолозите от  РИОКОЗ за организиране на противоепидемични мерки, особено в рискови групи – училища, детски градини и ясли, организирани колективи и др.

 

Приложение №1

 

ОПРЕДЕЛЕНИЯ ЗА СЛУЧАИ

на нов грипен вирус A (H1N1) при хора

 

Заразен период: 1 ден преди и 7 дни след началото на симптомите

Инкубационен период: 7 дни

Клинични критерии

Всяко лице с един от следните три симптома:

- температура над 38,5оС И признаци и симптоми на остра респираторна инфекция,

- пневмония (тежко респираторно заболяване),

- смърт, причинена от неизяснено остро респираторно заболяване.

Лабораторни критерии

Поне едно от следните изследвания:

-                     PCR в реално време

-                     Вирусна култура (изисква ниво на безопасност 3)  

-                     Четирикратно увеличение на специфичните неутрализиращи антитела за новия грипен вирус A (H1N1) (предполага необходимост от двойни серумни проби от острата и от реконвалесцентната фаза на заболяването, с минимум 10-14 дни разлика)

Епидемиологични критерии

Поне едно от следните три в 7-дневния период преди началото на болестта:

-                     Лице, което е било в близък контакт с потвърден случай на  заразяване с нов грипен вирус A (H1N1) по времето, когато същият е бил болен,

-                     Лице, което е пътувало до място, в което е документирано трайно предаване от човек на човек на новия грип A (H1N1),

-                     Лице, работещо в лаборатория, в която се изследват проби от новия грипен вирус A (H1N1).

В период на установена циркулация на вируса в страната, епидемиологичните критерии не СА водещи.

Класификация на случай

A. Случай подлежащ на изследване

Всяко лице, отговарящо на клиничните и епидемиологичните критерии.

B. Вероятен случай

Всяко лице, отговарящо на клиничните И на епидемиологичните критерии И с резултати от лабораторно изследване, показващи положителна инфекция с грип А от нетипабилен подтип.

C. Потвърден случай

Всяко лице, отговарящо на лабораторните критерии за потвърждаване.

    

Приложение №2

 

ВЗЕМАНЕ, СЪХРАНЯВАНЕ И ТРАНСПОРТИРАНЕ НА МАТЕРИАЛИ ОТ БОЛНИ ЗА ДИАГНОСТИКА НА НОВИЯ ГРИПЕН ВИРУС ПОДТИП A/H1N1/

 

Пробите за вирусологична диагностика на новия подтип A/H1N1/ с молекулярно-диагностичния метод Real Time PCR  са назофарингеални секрети. Те се вземат от пациенти със симптоми на грипоподобно заболяване в острия стадий на заболяването /от 1-5 дни от началото му/ или от контактни на болния със симптоми на респираторно заболяване в рамките на 7 дни от контакта.

Вземане на назофарингеален секрет. Секретът се взема с два тампона - по един за фарингеалния и за носния секрет. С първия тампон се взема материал последователно от двата носни хода, а с втория – от фаринкса. В едната ноздра, паралелно на небцето, се вкарва сух памучен или полиетиленов тампон и се оставя за няколко секунди, след което се изважда с въртеливо движение и притискане към стената на носния ход. С един и същи тампон може да се вземе секрет и от двете ноздри. След манипулацията тампонът се поставя в стерилна епруветка, с 1-2 ml транспортна среда, съдържаща антибиотици. Сливиците и задната страна на фаринкса се обтриват енергично с друг тампон, след което той се поставя в друга епруветка с не-повече от 1-2 ml транспортна среда. Транспортната среда, в което се поставят пробите за вирусологично изследване най-често представлява физиологичен разтвор с pH 7,4 или разтвор на Хенкс. В последно време за вирусологична диагностика са налични специални фирмени транспортно среди, съдържащи триптозо-фосфатен бульон, захарозо-фосфатен бульон или клетъчно-културална среда.

Взетите материали за вирусологично изследване е необходимо да се съхраняват на + 4о С до пристигането в лабораторията за изследване, за възможно най-кратък срок. Транспортирането им се извършва в термос или хладилна чанта. В противен случай те се замразяват на или под - 70о С. Пробите не трябва да се съхраняват или транспортират в сух лед (СО2) без да са изолирани в стъклен съд или двойна полиетиленова торбичка, тъй като СО2 може да инактивира вируса, ако получи достъп до пробата.

 

Забележка: Пробата задължително се придружава от съпроводително писмо с анамнестични данни за пациента /три имена и възраст/, както и с имената на лекаря, взел пробата и телефон за контакт с него и наименованието на здравното заведение, което изпраща материала.

                                                                                                                                                                  Приложение № 3

                                                                 ЛЕЧЕНИЕ НА ГРИПА

Антивирусни препарати

Химиопрепарати със специфично антивирусно действие:

-         Oseltamivir phosphate (Tamifluฎ)

-         Zanamivir (Relenzaฎ)

-          

Oseltamivir phosphate (Tamiflu) се отнася към групата на инхибиторите на невраминидазата. Ефективен е по отношение на грипните вируси тип А и В. Когато прилагането му започне в първите 48 часа след началото на заболяването, тежестта на клиничните симптоми и тяхната продължителност значително намаляват. Лечението на пациенти от високорисковите групи ги предпазва от възникване на усложнения и намалява с 50% пневмониите и необходимостта от хоспитализация.

Препаратът е регистриран като:

-         Твърди капсули, съдържащи 75 мг,  45 мг и 30 мг Oseltamivir

-         Под формата на прахообразна субстанция за приготвяне на водна суспензия за перорално приложение.

Дозировка на Tamiflu при лечение на грип:

1.     при възрастни и младежи над 13-годишна възраст:

2 пъти дневно по 1 капсула (75 мг) в продължение на 5 дни

2.     при деца на възраст от 1 до 13 години: при деца с телесно тегло под 40 кг дозировката се определя на кг телесно тегло, а при деца с телесно тегло над 40 кг дозировката е както при възрастни:

≤ 15 кг – 30 мг 2 пъти дневно в продължение на 5 дни

> 15кг до 23 кг – 45 мг 2 пъти дневно в продължение на 5 дни

> 23 кг до 40 кг – 60 мг 2 пъти дневно в продължение на 5 дни

> 40 кг – 75 мг 2 пъти дневно в продължение на 5 дни

3.     при деца на възраст от 6 до 12 месеца: в зависимост от патогеността на циркулиращия щам на вируса на грипа деца на възраст между 6 и 12 месеца могат да бъдат лекувани с Tamiflu при възникване на грипна пандемия, въпреки че наличните данни са ограничени. Препоръчваната доза за лечение на деца на възраст от 6 до 12 месеца е 3 mg на kg телесно тегло два пъти дневно в продължение на 5 дни на лечение.

За деца, които не могат да преглъщат капсулите, трябва да се отворят една или повече капсули Tamiflu и да се смеси праха от капсулите с подсладена храна (шоколадов сироп или шоколадов сироп без захар, мед (само при деца на две години или по големи), кафява или бяла захар, разтворена във вода, десертни заливки, подсладено кондензирано мляко,

ябълков сок, кисело мляко).

 

При предписване на препарата трябва да се спазват указанията на производителя, отнасящи се до лица с противопоказания и придружаващи заболявания, специални предупреждения, взаимодействия с други лекарствени продукти и т.н.

 Zanamivir (Relenzaฎ) е селективен инхибитор на невраминидазата. Той е ефективен по отношение на грипните вируси тип А и В, и когато бъде приложен в първите 48 часа след появата на симптомите значително намалява тежестта на клиничното протичане на заболяването и неговата продължителност.

Препаратът е регистриран като: Relenzаฎ 5mg/dose, прах за инхалация, предварително дозиран.

Всяка налична доза прах за инхалация (в един блистер) съдържа 5 mg Zаnamivir. Всяка освободена доза (количеството, което преминава през апликатора за уста на устройството за инхалиране Diskhaler (Дискхалер) съдържа 4 mg Zanamivir.

Дозировка и начин на приложение за лечение на грип:

Препаратът Relenzaฎ е показан за лечение на грип тип А и тип В при възрастни и деца (≥ 5 години).

Лечението трябва да започне колкото е възможно по-скоро – до 48 часа след появата на симптомите при възрастни и до 36 часа след появата на симптомите при деца. Прилага се само инхалаторно през устата, чрез устройството за инхалиране Diskhaler. При всяко инхалиране трябва да се използва само един блистер.

Препоръчаната дозировка за лечение на грип при възрастни и деца над 5 години е два пъти дневно по две инхалации (2 х 5 mg) в продължение на 5 дни. Общата дневна доза е 20 mg Relenza дневно.

Инхалаторните лекарствени продукти, напр. лекарства за лечение на бронхиална астма,

трябва да се приемат преди Relenza.

При предписване на препарата трябва да се спазват указанията на производителя, отнасящи се до лица с противопоказания и придружаващи заболявания, специални предупреждения, взаимодействия с други лекарствени продукти и т.н.

 Антибиотици – прилагането на антибиотик при болни в тежко състояние може да подобри прогнозата и може да има значителна роля за намаляване на свързаната с грипа смъртност, дължащи се на вторични бактериални инфекции. Антибиотиците не могат да намалят заболяемостта от грип, обаче могат да намалят броя на болните, нуждаещи се от хоспитализиране поради тежко протичане на усложненията след грип.

 

 

 

А Л Г О Р И Т Ъ М

за работа на специалисти от СМП, ДКЦ и МЦ при случай, съмнителен за грип

 

         При поява на болен със съмнение за грип, лекарят действа по следния начин:

1. Извършва задълбочен преглед на заболелия и съответна епидемиологична анамнеза за контакт с други болни и възможности за заразяване на рискови лица.

2. При поставяне на диагнозата се придържа към клиничните и епидемиологични критерии и основните симптоми на заболяването:

● остро начало;

● фебрилитет;

● суха кашлица;

● мускулни болки.

3. Насочва за хоспитализация болните с тежка клинична картина или усложнения (пневмония и др.) към инфекциозно, вътрешно, детско отделение или др. в зависимост от вида на усложненията.

     Лицата, които са изложени на най-висок риск от усложнения са:

        Деца под две годишна възраст;

        Лица над 65 години;

        Бременни жени;

        Лица с определени хронични заболявания- хронични белодробни (включително астма), сърдечносъдови (с изключение на хипертония), бъбречни, чернодробни, хематологични, или метаболитни (включително диабет);

        Имуносупресирани, включително поради прилагане на медикаменти или носителство на ХИВ;

        Болни от заболявания компрометиращи респираторните функции;

        Пациентите с висока степен на затлъстяване и придружаващи заболявания, които водят до риск от усложнения при грип.

4. Не препоръчва постекспозиционна профилактика с антивирусни средства. Такава може да се назначи само при лица с висок риск от усложнения от грип, които са осъществили  тесен контакт с пациент с потвърден случай на грип, по време на заразния период ( един ден преди и един ден след  фебрилния период).

5. След преценка на обективното състояние на болния и тежестта на заболяването, назначава  домашно лечение с антивирусни средства. Пациентите с предписано антивирусно лечение могат да закупят медикамента от аптечната мрежа, или получават същия от болницата, ако са насочени за консултация и/или хоспитализация.

6. При леко протичане и домашно лечение, препоръчва изолация на болния при възможност в отделна стая, спазване на постелен режим, щадяща диета, почивка и насочва пациента към ОПЛ за осъществяване на медицинско наблюдение.

 

7. За намаляване възможността от заразяване на други лица дава указания за:

         ● спазване на т. н. “респираторен етикет” - при кашляне и кихане да се закрива устата с ръка и кърпа, която след това да бъде изхвърлена в кошче за отпадъци. Да се избягва докосването с ръце на очите, носа и устата;

         ● спазване на лична хигиена и често миене на ръцете с вода и сапун;

                   ● носене на маска от болния и обслужващите го лица. Маската следва да се сменя на всеки 3-4 часа.

8. Съблюдава следните противоепидемични изисквания:

        ● използване на лични предпазни средства (маски, престилки, ръкавици) при обслужване на пациентите;

                  ● извършване хигиенна дезинфекция на ръцете след манипулации, прегледи, сваляне на ЛПС и пр.;

                  ● изхвърляне на всички използвани консумативи (кърпички за еднократна употреба, маски и пр.) в съдовете за опасни болнични отпадъци;

                  ● провеждане стриктна текуща дезинфекция във всички помещения;

       ● редовно проветряване на кабинета.

9. При необходимост се консултира с епидемиолозите от  РИОКОЗ за организиране на противоепидемични мерки.

Приложение №1

 

ОПРЕДЕЛЕНИЯ ЗА СЛУЧАИ

на нов грипен вирус A (H1N1) при хора

 

Заразен период: 1 ден преди и 7 дни след началото на симптомите

Инкубационен период: 7 дни

Клинични критерии

Всяко лице с един от следните три симптома:

- температура над 38,5оС И признаци и симптоми на остра респираторна инфекция,

- пневмония (тежко респираторно заболяване),

- смърт, причинена от неизяснено остро респираторно заболяване.

Лабораторни критерии

Поне едно от следните изследвания:

-                     PCR в реално време

-                     Вирусна култура (изисква ниво на безопасност 3)  

-                     Четирикратно увеличение на специфичните неутрализиращи антитела за новия грипен вирус A (H1N1) (предполага необходимост от двойни серумни проби от острата и от реконвалесцентната фаза на заболяването, с минимум 10-14 дни разлика)

Епидемиологични критерии

Поне едно от следните три в 7-дневния период преди началото на болестта:

-                     Лице, което е било в близък контакт с потвърден случай на  заразяване с нов грипен вирус A (H1N1) по времето, когато същият е бил болен,

-                     Лице, което е пътувало до място, в което е документирано трайно предаване от човек на човек на новия грип A (H1N1),

-                     Лице, работещо в лаборатория, в която се изследват проби от новия грипен вирус A (H1N1).

В период на установена циркулация на вируса в страната, епидемиологичните критерии не са водещи.

Класификация на случай

A. Случай подлежащ на изследване

Всяко лице, отговарящо на клиничните и епидемиологичните критерии.

B. Вероятен случай

Всяко лице, отговарящо на клиничните И на епидемиологичните критерии И с резултати от лабораторно изследване, показващи положителна инфекция с грип А от нетипабилен подтип.

C. Потвърден случай

Всяко лице, отговарящо на лабораторните критерии за потвърждаване.

 

  

                                                                           Приложение № 2

 

ЛЕЧЕНИЕ НА ГРИПА

Антивирусни препарати

Химиопрепарати със специфично антивирусно действие:

-         Oseltamivir phosphate (Tamifluฎ)

-         Zanamivir (Relenzaฎ)

-          

Oseltamivir phosphate (Tamiflu) се отнася към групата на инхибиторите на невраминидазата. Ефективен е по отношение на грипните вируси тип А и В. Когато прилагането му започне в първите 48 часа след началото на заболяването, тежестта на клиничните симптоми и тяхната продължителност значително намаляват. Лечението на пациенти от високорисковите групи ги предпазва от възникване на усложнения и намалява с 50% пневмониите и необходимостта от хоспитализация.

Препаратът е регистриран като:

-         Твърди капсули, съдържащи 75 мг,  45 мг и 30 мг Oseltamivir

-         Под формата на прахообразна субстанция за приготвяне на водна суспензия за перорално приложение.

Дозировка на Tamiflu при лечение на грип:

1.     при възрастни и младежи над 13-годишна възраст:

2 пъти дневно по 1 капсула (75 мг) в продължение на 5 дни

2.     при деца на възраст от 1 до 13 години: при деца с телесно тегло под 40 кг дозировката се определя на кг телесно тегло, а при деца с телесно тегло над 40 кг дозировката е както при възрастни:

≤ 15 кг – 30 мг 2 пъти дневно в продължение на 5 дни

> 15кг до 23 кг – 45 мг 2 пъти дневно в продължение на 5 дни

> 23 кг до 40 кг – 60 мг 2 пъти дневно в продължение на 5 дни

> 40 кг – 75 мг 2 пъти дневно в продължение на 5 дни

3.     при деца на възраст от 6 до 12 месеца: в зависимост от патогеността на циркулиращия щам на вируса на грипа деца на възраст между 6 и 12 месеца могат да бъдат лекувани с Tamiflu при възникване на грипна пандемия, въпреки че наличните данни са ограничени. Препоръчваната доза за лечение на деца на възраст от 6 до 12 месеца е 3 mg на kg телесно тегло два пъти дневно в продължение на 5 дни на лечение.

За деца, които не могат да преглъщат капсулите, трябва да се отворят една или повече капсули Tamiflu и да се смеси праха от капсулите с подсладена храна (шоколадов сироп или шоколадов сироп без захар, мед (само при деца на две години или по големи), кафява или бяла захар, разтворена във вода, десертни заливки, подсладено кондензирано мляко,

ябълков сок, кисело мляко).

 

При предписване на препарата трябва да се спазват указанията на производителя, отнасящи се до лица с противопоказания и придружаващи заболявания, специални предупреждения, взаимодействия с други лекарствени продукти и т.н.

 

Zanamivir (Relenzaฎ) е селективен инхибитор на невраминидазата. Той е ефективен по отношение на грипните вируси тип А и В, и когато бъде приложен в първите 48 часа след появата на симптомите значително намалява тежестта на клиничното протичане на заболяването и неговата продължителност.

Препаратът е регистриран като: Relenzаฎ 5mg/dose, прах за инхалация, предварително дозиран.

Всяка налична доза прах за инхалация (в един блистер) съдържа 5 mg Zаnamivir. Всяка освободена доза (количеството, което преминава през апликатора за уста на устройството за инхалиране Diskhaler (Дискхалер) съдържа 4 mg Zanamivir.

Дозировка и начин на приложение за лечение на грип:

Препаратът Relenzaฎ е показан за лечение на грип тип А и тип В при възрастни и деца (≥ 5 години).

Лечението трябва да започне колкото е възможно по-скоро – до 48 часа след появата на симптомите при възрастни и до 36 часа след появата на симптомите при деца. Прилага се само инхалаторно през устата, чрез устройството за инхалиране Diskhaler. При всяко инхалиране трябва да се използва само един блистер.

Препоръчаната дозировка за лечение на грип при възрастни и деца над 5 години е два пъти дневно по две инхалации (2 х 5 mg) в продължение на 5 дни. Общата дневна доза е 20 mg Relenza дневно.

Инхалаторните лекарствени продукти, напр. лекарства за лечение на бронхиална астма,

трябва да се приемат преди Relenza.

При предписване на препарата трябва да се спазват указанията на производителя, отнасящи се до лица с противопоказания и придружаващи заболявания, специални предупреждения, взаимодействия с други лекарствени продукти и т.н.

 

Антибиотици – прилагането на антибиотик при болни в тежко състояние може да подобри прогнозата и може да има значителна роля за намаляване на свързаната с грипа смъртност, дължащи се на вторични бактериални инфекции. Антибиотиците не могат да намалят заболяемостта от грип, обаче могат да намалят броя на болните, нуждаещи се от хоспитализиране поради тежко протичане на усложненията след грип.

       

 

    Приложение № 3

 

 

 

 

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

 

 

500 малчугани от Смолян  ще получат безплатно опаковки детски витамин С

 

Във връзка с характерните за есенно - зимния сезон остри респираторни заболявания и нуждата от профилактика, особено в детска възраст, РИОКОЗ – Смолян в партньорство с фармацевтичната фирма ”Биомеда 2000 ЕООД” започва раздаването на опаковки „Витамин С” и „Форсивит”-таблетки за смучене с вкус на портокал, банан и ягода на всички деца от първа и втора група в детските градини на областния град. Опаковките на продуктите ще бъдат разпространени сред родителите на децата на възраст  3 и 4 години .

 Акцията стартира на 20.10.2009г. и ще премине под надслов „Витамини за здраве”. Целта на инициативата е профилактика в детска възраст с оглед очакваната грипна епидемия.

 „Биомеда 2000 ЕООД” е сред първите български професионално организирани дистрибуторски фирми във фармацевтичния бранш, които работят в съответствие с правилата за добра дистрибуторска практика в търговията с лекарствени продукти. Към момента разполага с 8 складови бази в София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен и Русе. От началото на 2009г. Биомеда 2000 ЕООД стана част от индийската фармацевтична компания Elder Pharmaceuticals Ltd., която има над 10 фармацевтични предприятия в Индия и Англия, които отговарят на изискванията за добра производствена практика.

Освен фирма „Биомеда 2000 ЕООД”, и други фармацевтични фирми ще откликнат на инициативата на РИОКОЗ – Смолян за раздаване на децата от Смолян и региона на безплатни таблетки витамин С, за което им благодарим.

                                                                             ПРЕСЦЕНТЪР РИОКОЗ - СМОЛЯН

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата

Нездравословният начин на живот води до високия процент заболеваемост от остеопороза, който прогресивно расте.

Остеопорозата  е увреждане на скелета, което се характеризира с намалена костна маса, повишен риск от счупвания на костите при незначителни травми или дори спонтанно. Тя е наричана „тихият крадец”, защото се развива бавно и незабелязано, а когато се появят болки в кръста, намаляване на ръста и изкривяване на гръбначния стълб, състоянието е вече в значително напреднала фаза. Рисковите фактори за възникване на остеопороза са многобройни: наследственост, възраст, пол, телесно тегло, повишена функция на щитовидната жлеза, недоимъчно хранене, особено в детската и юношеска възраст, тютюнопушене, продължително използване на някои медикаменти, ниската физическа активност,  високата консумация на алкохол и други. Най-често засегнатата група от това заболяване са жените, особено след менопауза. Установено е, че в първите 5-7 години след менопаузата жените могат да загубят до 20% от масата на техните кости. При мъжете след петдесет годишна възраст, с намаляване на нивото на тестостерон, също се наблюдава повишаване скоростта на разреждане на костите.

 Изтъняването на костите, напредващо с възрастта, може да бъде избегнато или поне забавено чрез промени в начина на живот. Една от тях е да си набавяте достатъчно от минерала калций още от най - ранна възраст, а не да се сетите чак когато остареете.  Основната грешка в храненето на съвременния човек е консумацията на големи количества животински протеини  и на недостатъчно растителна храна (плодове, зеленчуци, зърнени култури, варива, ядки). Добре е да се знае, че храните, които са богати на животински протеини са киселинообразуващи. Тъй като организмът се стреми да поддържа нормални нива на киселините в кръвта,ги неутрализира чрез калций и натрий – двата основни алкални агента. Когато натрият внесен чрез храната се изчерпи, организмът използва калция от костите.
                        

 За да се предпазите от остеопороза, спазвайте следните съвети:

 • Консумирайте повече растителните храни, богати на калций ( зеленолистни зеленчуци, бадеми, зърнени храни, варива, ядки и соеви продукти). От рибите с най - високо съдържание на калций са сардините и дребната риба, особено херингата.
 • Витамин D също е важен за здравето на костите, тъй като без него тялото не може да усвоява калция. Витамин D се синтезира в кожата под действието на слънчевата светлина. С напредване на възрастта този синтез намалява, за това е необходимо да си го набавяме допълнително чрез храната. Най-добрият хранителен източник са мазните риби като сьомгата, яйчния жълтък и млечното масло.
 • Витамин С образува колагена, а цинкът помага да се образуват нови костни клетки. Те се съдържат предимно в пресните плодове и зеленчуци.
 • По време на менопаузата, когато плътността на костите е намаляла, приемайте калций под формата на хранителни добавки.
 • Повишете физическата си активност (фитнес, ходене, практикуване на любим спорт и т.н.). Качвайте стълби, вместо да ползвате асансьора.  
 • Спрете тютюнопушенето!
 • Избягвайте газираните напитки, те могат да бъдат заменени с консумация на минерални води богати на калций или млечни напитки.

Остеопорозата може да бъде предотвратена, а веднъж възникнала тя може да бъде и лекувана твърде успешно със съвременните лекарства. Заболяването се диагностицира  чрез биохимични изследвания на кръвта и измерване на костната плътност - изследване което е напълно безболезнено, безвредно и надеждно. Чрез него, костната плътност на индивида се сравнява с референтна плътност на здрав индивид на същата възраст и се оценява отклонението спрямо тази референтна плътност. Резултатът от това изследване дава информация за състоянието на костите и насочва към необходимите мерки - профилактични или терапевтични, които трябва да се предприемат.

Във връзка със Световния ден за борба с остеопорозата 20 октомври, РИОКОЗ организира скринингово ехографско измерване на костната плътност, което ще се проведе на 26.10.2009г. (понеделник ) в сградата на РИОКОЗ срещу цена от 12 лв. Желаещите могат да се запишат на телефон 0301-58-930 или в РИОКОЗ, стая  №10 всеки делничен ден от 9 до 17 часа .

 

                                                                                            ПРЕСЦЕНТЪР РИОКОЗ - СМОЛЯН

 

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

От днес 1.10.2009 г. в Имунизационния кабинет на РИОКОЗ – гр. Смолян, бул. “България” № 26 започва имунизация срещу сезонния грип. Гражданите могат да се имунизират с ваксината „Инфлувак”  всеки работен ден от 09.00 ч. до 12.00 ч. и от 13.00 ч. до 16.00 ч. Цената на ваксината е 9,67лв. Заплащат се и 2 лв. за извършената манипулация.

 

Какво представлява грипът?

Върху грипа се акцентира много, защото той е най-тежкото заболяване от групата на острите респираторни инфекции и може да се разпространява под формата на епидемии и пандемии. Грипът е заболяване със здравно, социално и икономическо значение. Официалната статистика на Световната здравна организация показва, че годишно се регистрират между 3 млн. и 5 млн. болни с тежка форма на грип, а броят на смъртните случаи варира между 250 000 и 500 000.

 

Епидемиологична характеристика на грипа:
– Постоянно променящ се причинител

Грипните вируси са три типа – А, В и С. Най - голямо епидемиологично значение имат грипните вируси тип А, които притежават способност да променят антигенния си състав. Това обуславя тяхната висока изменчивост. Обикновено грипните епидемии се предизвикват от разновидност на типа А.
– Лесен механизъм на предаване

 Предава се по въздушно - капков път чрез кихане,  кашлица или при говор. Източник на зараза при грипа е болният човек, който отделя вируса в края на инкубационния период и 2 -3 дни от началото на клиничната картина.
– Кратък инкубационен период: от 12 до 48 часа.
– Всеобща възприемчивост и типово - специфичен имунитет:

 След преболедуване се изгражда имунитет само спрямо конкретния щам, предизвикал заболяването.
– Ежегодни епидемии, засягащи всички възрасти
– Периодично възникващи пандемии
– Висока заболяемост, надвишаваща многократно обичайното ниво на останалите вирусни остри респираторни заболявания
– “Епидемична опашка” от усложнения и висока смъртност предимно в рисковите групи, които представляват 25 – 30 % от цялото население .

Клинични симптоми, усложнения, лечение:

Инкубационният период за развитието на грипа е кратък - от 12 до 48 часа. Типичният грип започва остро, внезапно, с втрисане, главоболие, повишена температура (38,5 – 40,0 градуса). Болният обикновено се оплаква от ставно - мускулни болки, световъртеж, силна отпадналост, болки в очните ябълки. Два - три дни по - късно вече се появяват суха кашлица и хрема. Състоянието на болните от грип е тежко. Ако заболяването протича без усложнения, температурата продължава 2 - 4 дни, а общото неразположение от  5 до 10 дни. Най - продължително се задържа отпадналостта, която може да се наблюдава дълго време след изчезване на всички симптоми. Прогнозата на не усложнения грип е добра. Грипът предизвиква неработоспособност в много по - голяма степен от обикновената настинка и води до сериозни усложнения. По - често и тежко боледуват лицата, страдащи от хронични заболявания, децата и възрастните. При тях се срещат и усложненията. Това са т.нар. рискови групи от населението, на които трябва да се постави профилактично грипна ваксина. Най - честите усложнения са пневмония, миокардит, дихателна и сърдечно -съдова недостатъчност. Прогнозата на грип с настъпили усложнения е по - сериозна.

При първите симптоми на грип, или друга остра респираторна инфекция, болният задължително трябва да потърси лекарска помощ, за да бъде назначено адекватно лечение и да се проследи състоянието на пациента. Антибиотици са наложителни само, ако се касае за развитие на усложнение с бактериална инфекция. В никакъв случай не трябва да се прибягва до самолечение.

Профилактика на грипа:

Борбата с грипа е трудна поради високата възприемчивост на населението към това заболяване, бързината на разпространение вследствие на лесния механизъм на предаване на инфекцията и изменчивостта на грипния вирус. Най - сигурният начин да се предпазим от грип е да се ваксинираме. Специфичната профилактика чрез своевременна имунизация с противогрипни ваксини е най - ефикасната мярка за предпазване от тази тежка инфекция. Противогрипните ваксини се произвеждат ежегодно и са съобразени с циркулиращите грипни щамове по указание на Световната здравна организация( СЗО). Препоръчаният от СЗО състав на грипните ваксини за сезон 2009/2010 включва следните щамове: A/Brisbane/59/2007(H1N1), A/Brisbane/10/2007(H3N2) и B/Brisbane/60/2008.

В България се предлагат инактивирани противогрипни ваксини. Ваксинацията е важна, защото предотвратява усложненията и прекратява предаването на заразата на други хора. Когато се имунизираме, ние предпазваме не само себе си, но и семейството, приятелите и колегите си. Противогрипните ваксини се препоръчват за ежегодна имунизация в периода от септември до ноември). След поставяне на ваксина са необходими около 20 дни, за да може организмът да си изработи специфичните защитни антитела срещу заболяването.

Показания за имунизация с противогрипни ваксини:
1. Всички лица, навършили 65 години.
2. Всички възрастни и деца над 6 месеца, страдащи от следните заболявания:
     – хронични белодробни заболявания, включително астма
     – хронични заболявания на сърдечно - съдовата система
     – метаболитни заболявания, особено диабет
     – вродена и придобита имуносупресия, включително медикаментозна
     – носители на ХИВ и болни с клинично проявена ХИВ - инфекция
     – хемоглобинопатии
     – органна трансплантация
3. Лица, които са изложени на повишен риск от заразяване с грип:
     – лица, живеещи в организирани колективи (домове за медико - социални грижи,        военни поделения, общежития)
     – лица, при които има повишен риск от заразяване във връзка с професията им (персонал на лечебни, здравни и социални заведения, транспортни работници, служители в армията и полицията и др.)
4. Всички, които желаят да се предпазят от заболяване.

 

Противопоказания за имунизация с противогрипна ваксина са:
– доказана алергия към яйчен белтък или други компоненти на ваксината
– остри фебрилни състояния.
Важно допълнение към ежегодната имунизация против грип са препаратите със специфично антивирусно действие – (Тамифлу, Ремантадин, Реленза). Антивирусните средства трябва да се закупуват само с рецепта, издадена от лекаря, прегледал пациента. Лекарят е този, който може да определи подходящото антивирусно средство, съобразявайки се с индивидуалното състояние на пациента, приема на други лекарства, съпътстващи заболявания и други фактори, които могат да повлияят на лечението. За укрепване на имунната система на организма е удачно да се използват и други средства за неспецифична профилактика, каквито са витамините и имуностимулаторите, предлагани в аптечната мрежа.

 

     

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

РИОКОЗ – Смолян отчете резултатите от кампанията „Спри и спечели”

 

От 50 пушачи – участници в кампанията на РИОКОЗ – Смолян “Спри и спечели 2009г.”, 10 отказаха цигарите. Най- упорити в борбата с вредния навик се оказаха: Анета Маринова, Веска Терзиева, Нина Тихомирова, Светла Миткова, Христо Данчев, Костадин Йорданов, Росен Буков, Тодор Чаталбашев, Стефан Масурски и Илия Белчилов. Имената им  и резултатите от реализираната инициатива бяха оповестени на 26.09.2009г. от директора на РИОКОЗ – Смолян д-р Мими Кубатева, по време на церемония с участието на зам. областния управител Чавдар Фурлански.

В кампанията  „Спри и спечели”, стартирала  в Деня за борба с тютюнопушенето 31-ви май, се включиха общо 50 души – 26 жени и 24 мъже, на възраст от 22 до 62 години. 45 от тях взеха участие в анкетно проучване за определяне на никотиновата им зависимост. 60% споделят, че пушат средно около 20 цигари дневно, а останалите – че пушат между 21 и 40 цигари на ден.0сем от респондентите заявяват, че запалват първата си цигара още в първите 5 минути след събуждане. Останалите могат да се въздържат от този навик в рамките на 6 до 30 минути. Директорът на РИОКОЗ – Смолян д-р Мими Кубатева припомни, че в началото на кампанията почти всички участници преминаха преглед със спирометър в Областния диспансер за пневмо-фтизиатрични заболявания и заявиха категоричното си намерение да спрат изцяло да пушат, използвайки като никотин-заместваща терапия таблетки „Табекс”.

Въпреки, че делът на жените, участнички в кампанията е по-голям от този на мъжете, представителите на силния пол се справиха по-ефективно в борбата с цигарения дим. – подчерта д-р Кубатева. От всичките 50 души, към днешна дата 10 от тях ( 6 мъже и 4 жени ) са успели изцяло да спрат цигарите, което  може да се счита за много добър резултат. Тези, които не са успели да се справят с нелеката задача да откажат цигарите, посочват като най-чести причини:

-наличието на стресови ситуации

-покачване на телесното тегло

-пушенето на хората около тях.

Отказването на цигарите е свързано с различни симптоми: безсъние, раздразнителност, тревожност, понижен сърдечен ритъм, депресия и други. Всички те не повлияха на 10 от участниците да запалят отново цигара.След томбола,петима от тях бяха насърчени за положените усилия и воля с награди, осигурени от РИОКОЗ – Смолян и фирмата”Софарма”-София. Отказалите цигарите споделиха опита си в борбата с вредния навик:

Веска Терзиева – По цели нощи стоях на терасата и пушех.

 Пуших около 37 години без прекъсване. Първо изпушвах по 1 кутия дневно, после по 2, а после кутиите неусетно станаха 3. Не можех  да спя. По цели нощи стоях на терасата и пушех. Замислих се за здравето си едва след като преди година получих инфаркт. Вече нямах избор. Трябваше да търся начин да откажа цигарите. Всеки ден си казвах, че няма да пуша, но на следващия ден отново грабвах цигарата. Месеци опитвах да се откажа от този вреден навик , но не успях докато не дойдох при вас в РИОКОЗ и не се включих в програмата ви „Спри  и спечели”. След разговора ми със специалисти и извършения преглад, започнах да пия хапчетата „Табекс” по посочената схема ,като се постарах да намаля цигарите. Първия ден изпуших 2-3 цигари. Втория ден разделих и изпуших една цигара на няколко пъти,а след това изобщо не съм докосвала цигара. Имах в къщи останала кутия ,но я дадох на мои познати. Други цигари нито съм купувала, нито имам намерение да купувам. Чувствам се много по-добре. Искам да кажа на хората – СПРЕТЕ ЦИГАРИТЕ , ДОРИ ДА НЯМАТЕ ЗДРАВОСЛОВЕН ПРОБЛЕМ!

Илия Белчилов -  Давах по 240 лева  месечно за цигари. Някои хора получават такава заплата!

Аз лично не вярвах, че ще откажа цигарите. Дългогодишен пушач съм. В продължение на 42 години пуших по 2 кутии цигари на ден и не съм ги оставял нито за секунда. Опитах се веднъж по време на кампания, организирана от Областния диспансер по белодробни болести, но не успях. Много време ми отне да се настроя психологически. Сега имам усещането, че успях с помощта и на „Табекс”-а . Основният ми мотив  беше финансов. Давах по 230 – 240 лв. месечно за цигари. Някои хора получават такава заплата!

 Не съм знаел, че има награди. Наградата за мен е тази, че месечно спестявам немалко средства Що се касае  за здравето – някои казват, че съм се променил в лицето и в шкембенцето, но това се преодолява. Най – важното е, че махнах един сериозен порок. Защото има пороци, които ни оставят сами, но този не може сам да ни остави, ако ние не го махнем. Благодаря на всички, които направиха кампанията „Спри и спечели”!

Костадин Йорданов - Не е приятно където и да идеш да миришеш на цигари и да те молят да не пушиш, а ти непрекъснато да посягаш към джоба и да вадиш следващата.

На 55 години съм. Пушил съм цигари без прекъсване 36 години. Опитвал съм много пъти да ги откажа. Накрая се получи като при  Карл Маркс. Той 500 пъти ги е отказвал, но на 501-вия е успял. Какво ме накара да предприема тази стъпка? Едно приятно предстоящо събитие в нашето семейство - ще си имаме внуче. Психологически вече се бях настроил да откажа цигарите, още повече, че в къщи все ми повтаряха как е крайно време да направя това. Не е приятно където и да идеш да миришеш на цигари и да те молят да не пушиш, а ти непрекъснато да посягаш към джоба и да вадиш следващата. Това за мен е било загуба на време и  пари.

Откакто преди 4 месеца отказах цигарите нямам някакво изменение в килограмите. Храня се нормално, по моя си схема и съм напълнял само с 2 килограма. А и да се похваля, че на сватбата на нашия син близо 8 часа танцувах без да усетя умора, без да се задъхам. Благодаря на моята съпруга, на РИОКОЗ  и на всички организирали и реализирали кампанията ”Спри  и спечели”, че ви има и че помагате на хората да изтръгват такива лоши пороци. Установих, че да не пушиш е нещо много хубаво и пожелавам на всички да успеят да откажат цигарите!

Тодор Чаталбашев- Не вярвах , че ще мога  да откажа цигарите

 Работата  ми е много нервна. Пушех между 2,5 и 3 кутии дневно. И сам не вярвах вече, че ще мога да откажа цигарите. А и никой покрай мен не вярваше. Опитите ми продължаваха близо година, но повече от седмица не можех да изкарам без цигара. Научих за инициативата на РИОКОЗ – Смолян “Спри и спечели” от мой колега и приятел. Сам се изненадах от резултата. Вече имах психологическата нагласа, а хапчетата “Табекс” ми помогнаха особено в първите 15 дни, когато е най-тежко.

. Радвам се, че вече не пуша. Не ме дразнят и хората, които пушат пред мен.

За да успее в борбата с тютюнопушенето, човек трябва сам предварително да се навие малко и тогава хапчетата помагат.

 Росен Буков - Още като прочетох статията във вестника знаех, че тази инициатива на РИОКОЗ – Смолян ще изиграе положителна роля не само в моя живот, но и в живота на други пушачи като мен.

Пропуших през есента на 1972г. и то по радостен повод - бях приет студент в София. От тогава до сега аз пушех редовно, макар по половин кутия дневно. Научих за инициативата на РИОКОЗ - Смолян в края на м. май от публикация в местен вестник. Прочетох материала, но това много важно за мен решение аз го бях взел още през м.март. Все пак се записах  като участник първо по телефона, после преминах прегледа в диспансера. Още тогава предчувствах, че инициативата “Спри и спечели” ще изиграе  една положителна роля не само в моя живот, но и в живота на други пушачи като мен. Не пуша вече четвърти месец.Покрай мен спря да пуши и съпругата ми.Остава проблемът със снахата, но мисля, че и тя скоро ще откаже цигарите. Осъзнавам,че ползата е много голяма. Малко понапълнях, отвори ми се апетитът, но сънят ми е сън, а почивката - почивка. Чувствам се много добре и още веднъж благодаря!

Д-р Златка Шопова - директор на Областния диспансер по пневмо-фтизиатрични заболявания-стационар Смолян и партньор в кампанията -  Важно е да не се започва с тютюнопушенето, а не да се спре! Ето защо обучението на децата относно вредите от цигарите трябва да започва още в детската градина.

Приветствам инициативата на РИОКОЗ – Смолян “Спри и спечели”. Дано тези 10 души никога повече не се сетят за цигара! Да не се притесняват от напълняване, защото след време метаболизмът им ще се върне към нормалните ритми. А да не говорим за спестените пари от цигари. Давайте ги за нещо хубаво - за внуците или за семейството си!

Много се радвам, че се случва такова нещо, защото аз съм от лекарите, които се срещат непосредствено с проблемите, предизвикани от тютюнопушенето. Радвам се на хората, които са надмогнали себе си и са отказали цигарите. Но ако те имат близки млади хора пушачи - нека помогнат и на тях! Защото важно е да не се започва с тютюнопушенето, а не да се спре! Спирането също е важно, но то се случва най – често след здравословен проблем, когато е твърде късно. Апелирам за внимание най – вече към младите пушачи, защото там проблемът е голям. Преди години правихме анкетиране и се оказа, че периодът на пропушване вече е под 14 години, особено при момичетата, а там уврежданията са най - големи.  Канцерогенните вещества в тютюна увреждат половите клетки, които тогава започват да се развиват, увреждат мозъка, а после и белия дроб. Ето защо според мен обучението на децата относно вредите от тютюнопушенето трябва да започва още в детската градина. Да им се показва как родителите им пушат, как кашлят, как миришат, как храчат... Доведете при нас такива деца да видят какви дупки стават в белите дробове, как хората са оставени на кислород - да видят, да се уплашат и дано никога не запалят цигара!

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

РИОКОЗ – Смолян няма да спре нито едно училище

В 7 от училищата на територията на област Смолян ремонтните дейности ще продължат до 30.09.2009г., но РИОКОЗ – Смолян няма да спре провеждането на учебния процес в тях. Това съобщи на брифинг днес директорът на смолянската инспекция д – р Мими Кубатева. Тя припомни, че 25 от всичките 85 подлежащи на контрол учебни заведения в област Смолян получиха в края на учебната 2009/2009г. предписания от РИОКОЗ, в срок до 15.09.2009г. да предприемат ремонтни дейности с цел привеждане на обектите в съответствие със здравните изисквения. Най – често предписваните мероприятия са свързани с освежителни дейности – боядисване на помещенията, ремонт на санитарните възли, подмяна на осветителни тела и подови настилки, осигуряване на оборудване за специализираните кабинети.

Извършените последващи проверки в края на м. август  и началото на м. септември показват, че предписанията са изпълнени в 17 от учебните заведения. В ПУ ”П. Хилендарски” – филиал Смолян срокът на предписанието е удължен до 30.01.2009г. поради етапна смяна на дограма. В 7 от  училища (СОУ ปСв. Св. Кирил и Методийป - Рудозем, ПГТ - Смолян, II ОУ ”Асен Златаров - Смолян, VII СОУ ”Отец Паисий” – Смолян, ОУ ”В. Левски” - с. Змеица, СОУ ” Св. Св. Кирил и Методий” – с. Върбина  и ОУ ซН. Вапцаровป-с. Барутин ) ремонтните дейности ще продължат и след започването на новата учебна година, но няма да попречат на учебния процес.

По време на брифинга, директорът на РИОКОЗ – Смолян д - р Мими Кубатева представи пред журналистите и новостите в Наредба № 37. Нормативният документ влиза в сила от 15.09.2009г.и е продиктуван от тревожната тенденция за нарастващото затлъстяване на учениците в България. Д - р Кубатева подчерта, че Наредба 37 е съобразена със съвременните научни постижения в областта на здравословното хранене и хармонизиран с европейските изисквания. Обект на контрол в област Смолян ще са 31 ученически стола, 31 ученически бюфета и 13 училищни павилиона. В момента РИОКОЗ акцентира дейността си за информираност на всички от които зависи здравословното хранене на учениците. Проведени са срещи с началника на РИО на МОН, с  директорите на училищата в областта и  с представители на фирмата „Ученическо хранене” в община Смолян. Изпратени са писма до кметовете на общини. Предстоят обучения на медицински специалисти, както и информационни срещи с учениците и техните родители.

Новите моменти в Наредба 37 са свързани с:

- изискванията към прясното и киселото мляко и млечните продукти( чл.4 );

- изискванията към предлаганите напитки( чл.5 );

- храните, които не следва да се предлагат в ученическите столове, бюфети и автоматите за закуски и напитки( чл.6 );

-изискването за участие на най – малко едно лице с образование или квалификация в областта на общественото хранене, при приготвнето на храна, предназначена за ученици( чл.8 ).

 Текстът на Наредба № 37 за здравословното хранене на учениците може да намерите и на интернет – страницата на РИОКОЗ – Смолян.

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

Справка за епидемиологичната обстановка в област Смолян за м. август 2009г.

            Епидемиологичната обстановка в региона е спокойна. Няма регистрирани епидемични взривове, взривове на вътреболнични инфекции или завишаване на заразната заболяемост. По информация на директора на дирекция ซНадзор на заразните болести ป в РИОКОЗ – Смолян  д-р Сийка Чернева, през м. август са регистрирани 76 случая на остри респираторни заболявания, срещу 55 за м. юли.

Регистрираните в РИОКОЗ – Смолян чревни инфекции са както следва:

                  - салмонелози – 3 случая, срещу 4 за юли;

                  - вирусни хератити – 2 случая, срещу 0 за юли;

                  - ентероколити – 47 случая, срещу 68 за юли.

          През м. август са регистрирани и следните въздушно – капкови инфекции: 2 случая на скарлатина (срещу 5 за юли ), 5 случая на варицела ( срещу 8 за юли), както и единични случаи на туберкулоза и на вирусен менингит.

                                                                             ПРЕСЦЕНТЪР РИОКОЗ - СМОЛЯН

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

Във връзка с днешна публикация във вестник „Отзвук” със заглавие: ” Двама се натровиха с царевично брашно” ,  съобщаваме следното:

 

След като научи за случая от медиите,  РИОКОЗ – Смолян започна спешни действия за  проучване на обстоятелствата, довели до инцидента. След разговор с пострадалите е установено, че същите са консумирали царевично брашно не от търговската мрежа, а такова , предназначено за фураж на животни.

РИОКОЗ – Смолян уведоми за случая с писмо директора на РВМС – Смолян д-р Сава Бозуков, тъй като проверките по съдържанието и състава на храните, предназначени за животни е от компетенциите на тази служба.

 

                                                                           ПРЕСЦЕНТЪР РИОКОЗ - СМОЛЯН

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕДИИТЕ

 

Здравните инспектори на РИОКОЗ – Смолян проверяват търговските обекти в региона за наличието на опасни стоки – козметични продукти, лепила и кухненски/ готварски принадлежности. Проверките са по разпореждане на Министерството на здравеопазването след постъпили информации от Комисията за защита на потребителите за получени нотификации по системата RAPEX. Сред въпросните козметични стоки са: дневни и нощни кремове марка Siriderma, детски лосион с репелент против оси марка Boots, избелващ крем марка Fair & White, изсветляващ лосион за тяло CAROTE, марка Pr. Francoise Bedon Paris, крем за лице марка РОР и изсветляващ крем за тяло марка Bio Claire. В някои от продуктите са установени вещества, които са забранени с европейска директива. Други съдържат компоненти, криещи риск за човешкото здраве.

Като „опасни” са квалифицирани и 5 вида лепила от марките: LIFETIME classics, Better Life, Rapide и Life time power glue, с произход Китай. Съгласно приложение №17 на Регламент ( ЕО ) №1906/2006 на Евпорейския парламент относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали                          ( REACH ), се забранява употребата на хлороформ с концентрация равна или по – висока от 0,1 масови % във вещества и препарати, пускани на пазара за масовия потребител.

С китайски произход са и опасните кухненски/готварски принадлежности с марките : TEPMOC ALCA BRAND  и BIDONE DI ACQUACALDA. Проверяващите обръщат специално внимание на етикетирането и точка 6 от приложение №17 на Регламент ( ЕО ) №1907/2006 на Европейския парламент, според която се забранява пускането на пазара на продукти, съдържащи азбестови влакна.

 

                                                                           ПРЕСЦЕНТЪР РИОКОЗ - СМОЛЯН

 

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

Лятната АНТИСПИН кампания, организирана от РИОКОЗ – Смолян ще завърши с безплатно изследване за ХИВ.

И тази есен РИОКОЗ – Смолян предоставя възможност на хората от региона да проверят безплатно своя ХИВ – статус. Изследването чрез т.нар. „Бърз тест” е анонимно, доброволно и в рамките на Националната програма за профилактика на СПИН и полово предавани болести. Безплатното изследване за ХИВ ще се проведе през м. септември в инспекцията и ще бележи края на тазгодишната лятна АНТИСПИН кампания. По време на нея през юли и август бяха раздадени над 1 800 презерватива и информационни материали на младежи от  Девин, Златоград, Баните, Неделино и Мадан.

            Броят на официално регистрираните в Министерство на здравеопазването ХИВ –серопозитивни лица към 30 юни  2009 г. е 1 008,  от които 70 лица са открити от началото на тази година. Данните показват, че за същия период на миналата година са били регистрирани 62 лица. Запазват се тревожните тенденции да се откриват ХИВ–позитивни лица сред  младите хора ( 56 % от новооткритите са лица от 19 до 29  г.) и лицата употребяващи интравенозни наркотици (до 30 % от новооткритите т.г.).  От началото на годината са открити и четири ХИВ – серопозитивни бременни жени.

                                                                                ПРЕСЦЕНТЪР РИОКОЗ – СМОЛЯН

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

През летните месеци зачестиха случаите на чревни инфекции в област Смолян.

 Регистрираните в РИОКОЗ - Смолян  ентероколити през първите 6 месеца на 2009г. са 171, срещу 118 за същия период на 2008г. Най - често са засегнати деца  на възраст от 0 до 9 години и хора над 60 години. През първото шестмесечие на тази година са регистрирани също  3 случая на дизентерия (срещу 8 за същия пероид на 2008г.) и 3 случая на салмонела (срещу 10 за същия период на 2008г.). Няма регистрирани взривове от тези заболявания.  Заболелите лица са от различни населени места от област Смолян, без епидемиологична връзка между тях. Това съобщи д – р Венелин Ковачев – началник на отдел „Противоепидемичен контрол” при РИОКОЗ – Смолян. Той напомни, че рискът от възникването на чревни инфекции се повишава с покачването на температурите.

Тези заболявания, наречени още „болести на лошата хигиена” се причиняват от разнообразни болестотворни микроорганизми. Повечето от тях попадат в организма през устата, нарушават работата на стомашно – чревния тракта, а оттам и състоянието на целия организъм.

Главният проблем през лятото са инфекциите, които се предават чрез мръсните ръце. Освен добре известните заболявания като дизентерията, наречена „болест на мръсните ръце” и салмонелозата, която възниква при прием на хранетилни продукти инфектирани със салмонели, през последните години много разпространени са т.н вирусни ентероколити. Причинителите на тези заболявания се наричат ентеровируси, които са над 100 вида. Тези вируси са силно устойчиви в околната среда и се разпространяват в каналните води и чрез мухите.

Вирусният ентероколит може да протече с различна тежест, в зависимост от имунния статус на човек, неговата възраст, наличието на съпътстващи заболявания и т.н. Болестта най – често започва с висока температура, многократни повръщания и разстройство, както и коликообразни болки в корема. Едновременно с това се появяват мускулна слабост и главоболие, а кръвното налягане спада. Състоянието може да бъде опасно, поради обезводняване на организма. Особено уязвими са децата в кърмаческа и ранна детска възраст, както и лицата с хронични заболявания.

Вирусните чревни инфекции се предават много лесно. Заразяването става чрез замърсени ръце и хранителни продукти, чрез водата или чрез контактите с болен човек. Ротавирусният гастроентерит може да се предава и по въздушно – капков път, защото има симптоми на респираторно заболяване. Интересно е да да се отбележи, че вирусите са устойчиви в морска вода, макар и за кратко време. Затова често се предават на плажа при къпане в морето, където има много хора. В басейните е по – малко вероятно това да се случи, защото водата се хлорира. Трябва да се отбележи, че протичането на вирусния ентероколит наподобява протичането на други сериозни чревни заболявания, каквито са дизентерията и салмонелозата. За какво точно се касае ще прецени Вашият лекуващ лекар.

Стомашно – чревните инфекции възникват най – често след:

-          Консумация на хранителни продукти, заразени с чревни микроби от мухи, хлебарки или гризачи;

-          Контакт със здрави заразоносители;

-          Пиене на вода от съмнителни водоизточници;

-          Консумация на месо, яйца или мляко от болни животни и птици,   непреминалидостатъчна термична обработка;

-          Консумация на бързоразвалящи се храни, неправилно съхранявани ( т.е. извън хладилник ) и на такива с изтекъл срок на годност;

-          Консумация на недобре измити плодове и зеленчуци.

За да се предпазим от стомашно – чревни инфекции е необходимо:

-          Да се спазва строго режима на почистване и дезинфекция в областите за производство и търговия с храни;

-          Да се поддържа висока обществена и лична хигиена, особено от работещите в хранителни, детски и здравни заведения;

-          Да се измиват обилно с течаща вода плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в суров вид;

-          Да се измиват ръцете със сапун преди приготвяне на храната, преди хранене и след ползване на тоалетна;

-          Да се подлагат на добра термична обработка и да се съхраняват при хладилни условия хранителните продукти, особено тези от животински произход;

-          Да не се допуска размножаване на мухи и гризачи в домовете като се замрежват прозорците, затварят плътно съдовете за смет и редовно се извозват отпадъците;

-          Да не се използват замърсени водоеми за спорт, риболов или къпане;

-          Да не се пие вода от съмнителни водоизточници;

-          Да не се употребяват храни с изтекъл срок на годност.

 

Ако се разболеем да не забравяме, че самолечението може да ни навреди, поради което е необходимо незабавно да потърсим медицинска помощ!

 

                                                                                        ПРЕСЦЕНТЪР РИОКОЗ - СМОЛЯН

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

ПРЕСЛИСТ

 

Предлаганите на територията на област Смолян газирани безалкохолни напитки съдържат консерванти, оцветители и подсладители в допустимите норми. Това показаха данните от извършения през този месец лабораторен анализ на взетите за проверка продукти. Изследвани са 10 различни вида газирани безалкохолни напитки, производство на 4 фирми от страната.

Проверките по спазването на Наредба №8 от 16.04.2002г. на изискванията към използване на добавки в храните, се извършват периодично от РИОКОЗ -  Смолян.

                                                                                                                                                                             ПРЕСЦЕНТЪР РИОКОЗ - СМОЛЯН

 

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

Информация за медиите

Здравните инспектори на РИОКОЗ в страната проверяват обекти за търговия с храни за три вида опасни стоки. След нотификации, изпратени в Министерството на здравеопазването от Словакия, от Европейския пазар се изтеглят лешникови бисквити „Каролина”, производство на фирма „Кармела 2000” ООД , гр. Велико Търново                 ( партида L 02.10.09L2  със срок на трайност 02.10.2009г.) и вафли с какаов крем               ซ Novelli „, производство на фирма „HAS INDUSTRIES” ООД, с.Томпсън ( партида L 041HAS081120 със срок на трайност 21.11.2009г.) Хранителните продукти, открити на пазара в Словакия са квалифицирани като опасни, тъй като съдържат алерген – фъстъчен протеин, който не е обявен на етикета. Съгласно действащото законодателство, фирмите – производители следва да предприемат действия по изтеглянето на своите продукти от пазара за преетикетиране, при спазване на всички нормативни изисквания.

В Министерството на здравеопазването е постъпила и нотификация, в която се съобщава за наличие на пазара във Финландия на хранителна добавкаHYDROXYCUT”, предизвикваща нежелани чернодробни ефекти. Финландският орган за безопасност на храните съветва потребителите да спрат използването на добавката и да я  върнат на продавача.

 Американската администрация по храните и лекарствата също е публикувала предупреждение, отнасящо се за продукта, продаван под търговското наименование „Iovate  и ซMuscle Tech”, произведени от Iovate Health Sciences, Oakville, Ontario.

Столична РИОКОЗ е регистрирала подадено уведомление за хранителна добавка, пусната на пазара – „Хидроксикът без кофеин” на 6.06.2008г. от фирмата „Юнайтид Медикъл Комюникейшън” със седалище гр. София. Предприети са всички мерки с оглед недопускане на разпространението на този продукт, неотговарящ на изискването на законодателството.

При извършените до момента проверки в обекти за търговия с храни на територията на област Смолян, не са открити количества от горепосочените продукти. Здравните инспектори продължават проверките с цел предотвратяване на здравния риска за потребителите.

При наличие на някой от тези продукти в търговската мрежа, гражданите могат да сигнализират в РИОКОЗ - Смолян на телефон: 6 – 32- 95 или 0884 495 761.

 

                                                                           ПРЕСЦЕНТЪР РИОКОЗ - СМОЛЯН

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

Спечели 5 000 евро за почивка с наградата „Европейският бивш пушач на 2009 година”!

             Министерството на здравеопазването и Европейската мрежа на линиите за отказ от тютюнопушене обявиха старта на тазгодишния конкурс „Европейският бивш пушач на 2009 година”. Международното състезание е за всички пълнолетни мъже и жени, отказали цигарите след 1.01.2008г. Те трябва да напишат  в рамките на две страници как са преодолели пагубната си зависимост към никотина. Вдъхновяващата история трябва да стимулира и други хора да спрат да пушат – съобщават организаторите.

            В конкурса „Европейският бивш пушач на 2009 година” вземат участие жителите на 19 европейски държави, сред които е и България. Всяка страна ще излъчи по един финалист, който ще се състезава за голямата награда 5 000 евро под формата на  ваучери за почивка и пътуване до Барселона. Награда от 2 000 евро под формата на ваучери за почивка ще спечели и класираният на второ място.

 Министерството на здравеопазването ще предостави 3 предметни награди на  българите – непушачи, автори на най – добрите разкази. Финалистът от нашата страна печели и пътуване до Испания за церемонията по награждаването през февруари 2010 година. Преди обявяването на победителите всеки от кандидидатите ще бъде подложен на  тест с проба на слюнката, която да покаже дали е пушил през последните 6 месеца. Статусът на непушачите трябва да  бъде деклариран и от техните лични лекари.

Пълният регламент за участие в конкурса ”Европейският бивш пушач на 2009 година” е публикуван на интернет – страницата : www.aznepusha.bg

                                                                                 ПРЕСЦЕНТЪР НА РИОКОЗ - СМОЛЯН

            ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

ПРЕСЛИСТ

Инспектори от дирекция „Здравен контрол” при РИОКОЗ – Смолян установиха продажбата на слънцепредпазно плажно масло с подвеждаща потребителя информация, че гарантира стопроцентова защита от ултравиолетовите лъчи. Освен това върху опаковката на козметичния продукт липсват данни за категорията му,  адреса на производителя и  минималния срок на трайност, което е в разрез с  Наредба 36 за здравните изисквания към козметичните продукти. Извършени са 46 проверки в търговската мрежа на област Смолян. Издадени са 3 предписания за спиране реализацията на продукти , предназначени за защита от слънчевото лъчение. За случая , с цел предприемане на действия  е уведомена РИОКОЗ – Пловдив , на чиято територия се намира  фирмата – производител.

Според тълкуванията в  Наредба 36,  „слънцезащитен продукт” е всеки продукт (крем, масло, гел или спрей ), предназначен за нанасяне върху човешката кожа с цел изключително и главно да я предпази от ултравиолетовото лъчение чрез абсорбиране, разсейване или отразяване, а „слънцезащитен фактор” е съотношението между минималната еритемна доза ( количество енергия, причиняващо зачервяване) върху кожата, защитена от слънцезащитен продукт и минималната еритемна доза върху същата, но незащитена кожа.

Ефикасността на слънцезащитните продукти и броят на слънцезащитните фактори се означава върху етикета чрез категориите:

-„ниска защита” – фактори 6 и 10

-„средна защита” – фактори 15, 20 и 25

-„висока защита” – фактори 30 и 50

-„много висока защита” – фактор + 50

Не се допуска означаване на фактори извън посочените, примерно 9,18 и др.

При избора на козметичен продукт за защита от слънчево лъчение следва да се обърне внимание, че тези продукти трябва да носят предупреждение, че не предоставят 100 % - това защита,  както и съвети относно предпазните мерки, които следва да се съблюдават в допълнение към употребата им. Слънцезащитната козметика трябва да съдържа и информация за минималния срок на трайност, инструкции за употреба, гарантиращи постигането на заявената претенция за ефикасност (например „слънцезащитният продукт се нанася преди излагане на слънце” или „за поддържане на защитата продуктът трябва да се нанася многократно, особено след изпотяване, плуване и др.” ).

 

 

                                                                           ПРЕСЦЕНТЪР РИОКОЗ - СМОЛЯН

 

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕДИИТЕ

 

През месец  юли РИОКОЗ – Смолян стартира лятна АНТИСПИН кампания. Тя ще премине под мотото „Всеки ден е АНТИСПИН ден. Бъди в час!” и има за цел да промоцира безопасното сексуално поведение и превенция на ХИВ/СПИН сред младите хора от област Смолян.

            По време на кампанията ще бъдат раздадени над 600 дипляни „Важно е да знаеш.Човешко е да общуваш.” и 700 презерватива. Служители от отдел „Опазване на общественото здраве” ще разпространяват здравно - промотивните материали в най- често посещаваните от тинейджърите места – дескотеки и басейни в Девин, Златоград, Баните, Неделино и Мадан. Лятната АНТИСПИН кампания ще приключи с анонимно и безплатно изследване за ХИВ. Всеки жител на област Смолян ще може да провери своя ХИВ – статус в дните от 15 август до 15 септември чрез т.н „Бърз тест”, отчитащ резултатите в рамките на 10 минути.

            Данните на РИОКОЗ – Смолян показват увеличение на хората, пожелали да проверят своя ХИВ – статус. През първите 6 месеца на 2009г. броят на изследвалите се  по метода „Елайза” или чрез „Бързия тест” е 269 души ( 172 жени и 90 мъже ),  при 231 души (108 жени и 123 мъже ) през същия период на 2008г. До момента няма регистрирани положителни резултати.

            Според данни на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН и Световната здравна организация, в света в момента 33 млн. възрастни и 2 млн. деца живеят с ХИВ/СПИН, а 50 % от инфектираните с ХИВ са жени. През 2007г. от СПИН са починали 2 милиона души и са се инфектирали нови 2,7 милиона. 45 % от ново инфектираните са млади хора на възраст 15 – 24 години. У нас към 15 май 2009г. са регистрирани общо 976 ХИВ серопозитивни лица, от които над 50 % са млади хора на възраст 15 – 29 години. Броят на новорегистрираните тази година е 38 лица. Броят на хората, за които има данни, че са починали е 322 лица.

  

                                                                                       ПРЕСЦЕНТЪР РИОКОЗ - СМОЛЯН

 

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

РИОКОЗ поддържа 24 часово дежурство / включително през почивните и празнични дни/, във връзка с обявената грипна пандемия предизвикана от грипния щам A(H1N1). GSM за връзка - 0887918236

 

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

Здравните инспектори на РИОКОЗ – Смолян санкционираха фирми за продажба на стоки с изтекъл срок на годност.

          При извършените през м. май 2009г. проверки в търговската мрежа, здравните инспектори от отдел ”Контрол на хранителни обекти и храни” при РИОКОЗ – Смолян се натъкнаха на случаи на предлагане на хранителни продукти с изтекъл срок на годност. Откритите и в последствие бракувани храни са : хляб и хлебни изделия( 5кг. ), захарни и сладкарски изделия ( 45 опаковки ), растителни мазнини ( 4 опаковки ), плодове и зеленчуци ( 4 кг. ), консерви ( 15 бр. ) и др. На виновните лица са съставени актове.

През м.май са проверени общо 21 производствени обекта и 467 обекта в търговската мрежа, заведения за обществено хранене и детски заведения . Издадени са 38 предписания. Съставени са  30 акта за административни нарушения. Заради незадоволително здравно – хигиенно състояние, неосигурена топла вода и други хигиенни несъответствия , е спряна за срок от 24 часа експлоатацията на 4 обекта.

През отчетния период в РИОКОЗ – Смолян е постърила 1 жалба относно продажба на хляб с изтекъл срок на годност от транспортно средство в с. Селча. Жалбата е в процедура. Проверките, извършени през м. май 2009г. от инспекторите на отдел ”Контрол на нехранителни обекти и стоки” при РИОКОЗ , бяха насочени основно към спазването на  здравно – хигиенните изисквания. Проверени са общо 284 обекта. Издадени са 10 предписания - за ремонт на санитарните възли, отстраняване на течове от покривна конструкция и за подмяна на подови настилки.

За неспазване на здравно – хигиенните изисквания е съставен акт на собственика на фризьорски салон в гр. Смолян. Същата санкция е наложена и на собственик на  хотел в областния град, заради необособени  стаи за непушачи.

Поради липса на топла течаща вода  с предписание е затворен  за срок от 24 часа  козметичен салон в село Старцево.

                                                                             ПРЕСЦЕНТЪР РИОКОЗ - СМОЛЯН

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

Всеки трети от изследвалите се за остеопороза - с проблем

 

            Общо 104 души от община Смолян се изследваха в петък ( 5.06.2009г. ) за остеопороза. Скрининговото ехографско изследване на костна плътност се организира за пореден път от РИОКОЗ – Смолян по желание на пациентите. Данните показват, че от възможността да получат оценка на личния си риск са се възползвали 100 жени и 4 мъже на възраст от 25 до 76 години.

            Анализът на данните от измерванията сочи, че 57 души от изследвалите се имат  нормална костна плътност. При 32-ма на възраст над 50 години е установена остеопения ( намалена костна плътност ) и са препоръчани профилактични мерки, а 15 души от изследвалите се, са насочени към специалист за лечение поради наличие на данни за остеопороза.

 

          ПРЕСЦЕНТЪР РИОКОЗ - СМОЛЯН

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

ИНФОРМАЦИЯ

4.06.2009г.

Пробата за грип от типа А(H1N1 ) взета от хоспитализираното в МБАЛ ”Д-р Братан Шукеров „ – Смолян 17-годишно момче от Мадан е отрицателна. По информация на Министерството на здравеопазването до момента в Националната референтна лаборатория са изследвани общо 35 лица, като от тях 34 са с отрицателен резултат. Единственият положителен на вируса български гражданин е изписан днес в добро здравословно състояние от болницата във Велико Търново.

ПРЕСЦЕНТЪР РИОКОЗ - СМОЛЯН

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

ОПРЕДЕЛЕНИЯ НА СЛУЧАИ за нов грипен вирус A (H1N1) при хора

Заразен период: 1 ден преди и 7 дни след началото на симптомите

Инкубационен период:  7 дни, може да бъде и по-дълъг

Клинични критерии

Всяко лице с един от следните три симптома:

- температура над 38,5оС И признаци и симптоми на остра респираторна инфекция

- пневмония (тежко респираторно заболяване)

- смърт от неясно тежко респираторно заболяване

Лабораторни критерии

Поне един от следните тестове:

-                     PCR в реално време

-                     Вирусни култури (изисква ниво на безопасност 3)  

-                     Четирикратно увеличение на A (H1N1) специфични неутрализиращи антитела при двойни серумни проби, от острата и от реконвалесцентната фаза на заболяването, с минимум 10-14 дни разлика

Епидемиологични критерии

Поне един от следните три в 7 дневен период преди началото на симптомите:

-                     Лице, което е било в близък контакт с потвърден случай на  A (H1N1) по време, когато случаят е имал симптоми

-                     Лице, пътувало до район, в който има документирано предаване от човек на човек на новия грипен вирус A (H1N1)

-                     Лице, работещо в лаборатория, в която се изследват проби с новия грипен вирус A (H1N1)

Text Box: Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашлица и кихане 
Измивайте редовно ръцете си със сапун и вода, особено след кихане и кашлица 
Освен ако не се нуждаете от медицинска помощ, останете у дома докато симптомите и треската преминат 
Потърсете незабавно медицинска помощ в случай на 
затруднено дишане, гръдна болка, повръщане и екстремна диария, признаци на обезводняване и/или объркване
 
Text Box: Избягвайте използването на обществения транспорт 
Използвайте хирургическа маска при възможност
Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашлица и кихане 
Избягвайте тесни контакти
 
Text Box: не
Text Box: не
Text Box: По пътя за лечебното 
заведение
 

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ВЪВ ВРЪЗКА С НОВИЯ ГРИПЕН ВИРУС

Във връзка със ситуацията с новия грипен вирус в някои региони на Северна Америка, Министерството на здравеопазването съветва българските граждани за следните необходими предпазни мерки:

 

1.     Преди да се предприеме пътуване е необходимо да се потърси информация относно разпространението на грип при хора, причинен от новия грипен вирус А (Н1N1) „свински грип" в местата, които ще бъдат посетени.

2.     Наред с антивирусните препарати (Тамифлу, Реленца), които могат да се използват профилактично или с лечебна цел, е  необходимо да се вземат достатъчно количество влажни хигиенни кърпички, евентуално дезинфектант за ръце на алкохолна основа и термометър.

3.     Необходимо е предварително да се осигури информация къде и по какъв начин може да бъде  получена медицинска помощ на мястото, за където се заминава.

4.     Да се избягват пътувания при заболяване. 

5.     Грипните вируси се разпространяват от човек на човек предимно при кашляне и кихане. Човек може да се зарази и при контакт с повърхности, които са заразени от пръските, отделени при кашляне и кихане от болни лица чрез докосване след това на очите, носа или устата си. Тъй като някои вируси и бактерии  могат да преживеят два и повече часа върху повърхности като дръжки на врати, плотове и др., честото измиване на ръцете спомага за намаляване на възможността за заразяване от повърхности.   

 

6.     Както и при другите заразни заболявания, една от най-важните предпазни мерки е спазването на хигиена и особено честото и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце, както и дезинфектанти за ръце на алкохолна основа.

7.     Симптомите на новия грипен вирус не се различават от тези при сезонния човешки грип. Поради това е необходимо самонаблюдение за поява на тези симптоми - повишена температура, кашлица, хрема, главоболие и болки по цялото тяло, силно неразположение, втрисане, лесна уморяемост, а в някои случаи повръщане и диария, в рамките на 7 дни след завръщането и евентуално заразяване (контакт с болни и съмнително болни лица или с повърхности, които може да са били замърсени от болни лица). Както и при сезонния грип може да се развият пневмония и респираторни смущения.

8.     Да се избягват тесни контакти с болни хора по време на пътуването.

9.    При възникване на заболяване с горните симптоми или при влошаване на налично хронично заболяване в този 7-дневен период консултацията с личния лекар или със специалист по инфекциозни болести е строго препоръчителна. Лекарят трябва да бъде информиран за симптомите, за местата, които са посетени, за директен контакт с болни и съмнително болни от нов грипен вирус лица.

10.  Новият грипен вирус се предава чрез контакт с болни хора. Новият грипен вирус не се предава чрез храна.

 Пресцентър РИОКОЗ-Смолян

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

ИНФОРМАЦИЯ

03.06.2009 г.

 

            Във връзка с излязлата в публичното пространство информация относно съмнение за случай на свински грип в Смолян съобщаваме, че се касае за пристигнало от САЩ момче със симптоми на остро респираторно заболяване. Взети са проби и са изпратени за анализ в София. Все още нямаме резултати.

           РИОКОЗ-Смолян е предприела всички необходими мерки. Момчето е хоспитализирано и изолирано.

           РИОКОЗ-Смолян ще даде следваща информация по случая след получаване на резултатите от лабораторните анализи.

 

Пресцентър РИОКОЗ-Смолян

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

ПРЕСЛИСТ

2.06.2009г.

 

            РИОКОЗ – Смолян има готовност да реагира при поява на случай на свински грип в региона. Дадени са указания за работа на всички общопрактикуващи лекари, както и на  лечебните заведенията за болнична помощ. Ежедневно се следи за заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип. През почивните дни има дежурни епидемиолози, които са на разположение за съобщаване на евентуални случаи и за предприемане на нужните мерки.

            РИОКОЗ – Смолян разполага с антивирусни средства - Тамифлу, както и с лични предпазни средства. Такива са предоставени и на Инфекциозното отделение в МБАЛ ”Братан Шукеров”-Смолян.

            До момента острите респираторни заболявания са в рамките на нормалните за сезона. Няма съобщения за случай на грип щам тип А( H1N1).

            Актуална информация , касаеща ситуацията в България,  можете за намерите в сайта на Министерството на здравеопазването: www.mh.government.bg

 Информацията предостави д- р Сийка Чернева – директор на дирекция”Надзор на заразните болести” при РИОКОЗ – Смолян.

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

ПУШЕНЕТО ВЕЧЕ НЕ Е МОДЕРНО

             И тази година специалистът по белодробни болести д-р София Ангелова пристигна от столицата в гр. Смолян, за да подкрепи инициативата на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве „Смолян без тютюнев дим 2009г.” Пред многобройната детска аудитория, събрала се на 1-ви юни пред Анфитеатъра на Навия център, тя представи темата: „Полезни или вредни са цигарите?” Предизвикала вниманието на малки и големи, д-р Ангелова призова децата да не пушат не само заради бъдещата зависимост, а и защото цигарите вече не са на мода.

Ето какво сподели д-р Ангелова в интервю:

 Д-р Ангелова, какво според Вас мотивира пушачите да откажат цигарите?

   Аз бих разделила пушачите на две групи - мъже и жени. Мотивацията при мъжете е най – често здравословен проблем. Тогава те се стряскат и търсят помощ да откажат цигарите. При жените мотивацията е друга – децата или внуците. Неудобството, че пушат пред тях и вината, че дават лош пример.

С цел намаляване на консумацията на тютюн, тази година Световният ден без тютюнев дим 31-ви май носи послание за добавяне на картинка освен текст върху опаковките на цигарите. Доколко ефективно ще е това според Вас?

   Не съм голям оптимист доколко това ще откаже пушачите от вредния навик. Когато сложиха надписите върху кутиите, пушачи, идващи при мен на профилактичен преглед заявяваха:”Да.Купувам си собствения некролог и въпреки всичко продължавам да пуша!” Ето защо си мисля, че това начинание едва ли би имало нужния и търсен ефект. В първия момент, когато пушачите видят как изглежда белият им дроб или рак на щитовидната жлеза може би ще се стреснат, но не вярвам, че това ще е мотив да откажат цигарите. За съжаление е така.

Какво е Вашето послание към пушачите и към младите хора, експериментиращи с тютюнопушенето?

   Обръщам се първо към всички пушачи с напомнянето, че  тютюнопушенето е болест и трудно биха се излекували, тъй като тя е зависимост – психическа и физическа. Но затова пък сме ние, лекарите - да им помогнем. На второ място, когато запалват цигара трябва да се сещат за тези, които не пушат, но живеят или работят с тях. Пасивното тютюнопушене е изключително тревожен и болен проблем на нашето време, тъй като носи невероятно високи рискове за тези, които са направили верния избор (  не пушат ) да заболеят от същите близо 25 болести, които предизвиква тютюнопушенето. Накрая бих искала да им кажа, че никога не е късно да откажат цигарите. Колкато по – рано го направят, толкова по-добре.

   На всички млади хора искам да споделя, че тютюнопушенето в цял свят вече не е модерно. Нека не си предизвикват сами тази зависимост, запалвайки първата цигара в опита си да изглеждат по - големи или за да подражават на някого. Никотиновата зависимост се развива неусетно, а после дори да искат, отказването от цигарите става много трудно!

                                                                                                  ПРЕСЦЕНТЪР РИОКОЗ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

Посланието на Световния ден без тютюнев дим през 2009г. ще бъде за поставянето на здравни предупреждения върху опаковките на тютюневите изделия, базирани върху картинни образи.

 

            Тази година Световният ден без тютюнев дим 31-ви май ще носи ключовото послание „Здравните предупреждения върху опаковките на тютюневите изделия, които комбинират текст и картина, са едни от най – ефикасните начини за  да повишим ръста на общественото съзнание по въпроса за вредите от потреблението на тютюневи изделия и да намалим консумацията на тютюн”.

            Тютюневите компании харчат милиони долари всяка година, за да накарат новите потребители на тютюневи изделия да се пристрастят съм тютюна, както и да подкрепят пушачите да не се отказват от вредния навик. Чрез рекламни и промотиращи кампании, включващи използването на внимателно изработени опаковки, тютюневата индустрия продължава да отвлича вниманието от смъртоносния ефект на нейните продукти.

            Все повече страни обаче реагират като изискват чрез опаковките на тютюневите изделия графично да се показват опасностите от тютюна. Доказан вече факт е, че предупрежденията върху опаковките на тютюневите изделия е евтин и мощен начин да се покаже истината относно консумацията на тютюневи продукти. Илюстративните предупреждения предават по ясен и непосредствен начин послания, дори на хора, които не могат да четат. Те намаляват цялостната  привлекателност на тютюневите опаковки – важна функция на тютюневите продукти, чиито нови потребители обикновено са млади хора, впечатляващи се от цветните илюстрации и марките на тютюневите изделия.

            Защо се нуждаем от кампания за поставяне на здравни предупреждения върху опаковки на тютюневите изделия, базирани върху картинни образи?

            Ефективността на предупрежденията зависи от тяхното съдържание и дизайн. По данни на Световната здравна организация, изследвания, проведени след въвеждането на картинни предупреждения върху опаковките (предупреждения, използващи картинки и текст)  в Бразилия, Канада, Сингапур и Тайланд са довели до конкретни резултати. Между 54% и 71% от пушачите в тези страни са променили мнението си за здравните последици от тютюнопушенето, като резултат от предупрежденията. Около 50% от хората споделеле, че по този начин се е повишила мотивацията им да откажат цигарите или да намалят количеството им. Около 22% от жителите на Канада и Сингапур съобщават, че избягват тютюнопушенето пред деца вследствие на предупрежденията. Направените изследвания също така показват, че графичните предупреждения, които предизвикват страх или други емоции, са по – ефективни, когато са комбинирани с информация за подкрепа или окупажават пушачите да откажат тютюнопушенето.

            Основните групи, които с най – голяма вероятност ще имат полза от здравните предупреждения върху опаковките на тютюневите изделия с текст и илюстрации, са както размишляващите върху необходимостта от спиране на цигарите, така и младите хора, експериментиращи с тютюнопушенето.

                                                                                                           ПРЕСЦЕНТЪР РИОКОЗ

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

РИОКОЗ – Смолян стартира кампания за отказ от тютюнопушенето „СПРИ И СПЕЧЕЛИ”

 

            В условията на финансова криза и дни преди очакваното ново увеличение на цените на цигарите, РИОКОЗ – Смолян стартира кампания за отказ от тютюнопушенето” СПРИ И СПЕЧЕЛИ”. Инициативите са посветени на Световния ден за борба с тютюнопушенето 31-ви май, и ще се реализират в партньорство с ОДПФЗ (Областния диспансер за пневмо – фтизиатрични заболявания) – стационар Смолян, БЧК – Смолян и община Смолян. Кампанията за отказ от тютюнопушенето  ще продължи 4 месеца (от 25.05.09г. до 25.09.2009г. ) и има за цел реалното отказване от вредния навик на 50 души , пристрастени към никотина. В края на месец септември, трима от тях ще получат поощрителни награди.

            Регламент за участие в кампанията  за отказ от тютюнопушенето ซСПРИ И СПЕЧЕЛИป:

            В кампанията може да участва всеки страстен пушач, записал се за участие в инициативата на телефон : 6 - 32- 95 в РИОКОЗ – Смолян в периода до 5.06.2009г. След безплатно изследване със спирометър  в Областния диспансер за пневмо – фтизиатрични заболявания - стационар Смолян , кандидатите ще получат безплатно таблетки ซТабексป , указания за ползването им, както и  мотивационни брошури и листовки за отказ от тютюнопушенето. При желание, в предпочитани от тях дни и часове, ще бъдат консултирани от психолога в Кабинета за отказ от тютюнопушенето в здравната инспекция.

      В края на кампанията ซСПРИ И СПЕЧЕЛИป (в дните от 14.09.09г. до 24.09.09г. ), участвалите преминават втори безплатен преглед в Областния диспансер за пневмо – фтизиатрични заболявания и участват в томболата за наградите. Тя ще се тегли на 25-ти септември в присъствието на журналисти и медицински специалисти.

            Какво печелиш, когато не пушиш?

            Въпросът има финансов и здравен аспект. Отказването от вредния навик ще Ви направи безразлични към периодичните  увеличения  на цените на цигарите и влизането от 1.06.2010г. на тоталната забрана за тютюнопушене на обществените места.

            От здравна гледна точка, спирането на цигарите за период от 2 седмици до 3 месеца води до подобряване на кръвообращението и на белодробната функция с около 30%. Ако не пушите за период от 1 до 9 месеца, умората, кашлицата, задухът и затрудненото дишане намаляват. Клетките на белия дроб подобряват способността си да втечняват слузта, да изхвърлят вредните вещества и да подтискат инфекцията. При спиране на  цигарите за година, повишеният риск от сърдечен инфаркт намалява наполовина в сравнение с този при пушачи, а след 5 години въздържание от никотин, вероятността от смърт поради белодробен рак става 2 пъти по – малка при хората, които са спрели да пушат.

            Във връзка със Световния ден без тютюнев дим, на 1.06.2009г. от 10.00 до 12.00 часа служители на РИОКОЗ – Смолян и доброволци от БМЧК ще раздават балони и брошури ซЗащо животните не пушатป на малчуганите в района на Стария център. В Деня на детето, здравната инспекция в Смолян, ще зарадва с безплатна прожекция на сеанса ซПътешествие в Космосаป 78 деца от СПИ-с.Стойките и от ДДЛРГ-с.Широка лъка . РИОКОЗ – Смолян ще се включи и  в Детския празник, организиран на 1-ви юни от Общинския младежки и детски център. По време на  мултимедийна презентация  на тема ซПолезни или вредни са цигарите и защо?ป ще бъде проведена и викторина с награди за всеки, посочил верен отговор. По повод Световния ден за отказ от тютюнопушенето, всички присъстващи деца ще получат още балони, брошури и шапки с логото на РИОКОЗ и посланието ซСмолян без тютюнев димป.

            Инициативите се реализират с подкрепата на фирмите: ซСофармаป, ซДевин АДป, ปЧечосанป, ปГеоргป и ซДюлгерป.

                                                                                

                                                                                       ПРЕСЦЕНТЪР РИОКОЗ - СМОЛЯН

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

 

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪

Търсене в сайта на РИОКОЗ-Смолян

 

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪