Gerb

НОВИНИ

Стартира Европейската имунизационна седмица под мотото „Ваксините действат“

Под това мото 53 държави в Европа ще отбележат за 11-ти път тази година Европейската имунизационна седмица, която ще продължи от 24 до 28 април.

Традиционно инициативата се организира в последната седмица на месеца, като израз на последователната европейска политика за превенция чрез ваксинация. Координатори са Европейското регионално бюро на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, а идеята е да се постигнат имунизационните цели, заложени в Европейския план за действие по ваксините 2015-2020.

Всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона смъртни случая при деца под 5-годишна възраст. Голяма част от тях са в следствие на заболявания, за които съществуват действащи ваксини. Имунизациите срещу дифтерия, морбили, тетанус и коклюш спасяват човешки животи и до голяма степен здравето на децата зависи от ангажираността на родителите. Важно е да се знае, че липсата на тежки заразни заболявания се дължи именно на засилено прилаганата имунопрофилактика. Следването на Националния имунизационен календар е от основно значение за поддържане на добро имунизационно покритие при ваксино-предотвратимите заболявания.

РЗИ-Смолян се присъединява към инициативата на Европейската имунизационна седмица и апелира за стриктно прилагане  на Имунизационния календар в България, който включва задължителни имунизации в детската възраст срещу 11 заразни болести (туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит). Чрез провеждането на ваксинопрофилактика и поддържане на висок имунизационен обхват могат да бъдат предотвратени епидемии от заразни болести и да се намалят смъртните случаи при деца, в следствие на заболявания, които могат да бъдат избегнати.