Gerb

НОВИНИ

РЗИ ще обучи медицинските специалисти от училищата и детските градини на Смолян за вредите от пушенето на наргиле.

На семинар утре 15 ноември, експерти от здравната инспекция ще запознаят медицинските специалисти, работещи с организирани ученически и детски колективи, за негативните последствия за здравето на младите хора при употребата на наргиле. Инициативата е част от информационната кампания „Пушенето и ти“ на МЗ и РЗИ – Смолян, която обхваща и учениците от горния курс в училищата на нашата област, и е посветена на 16 ноември - Международен ден без тютюнопушене.

Темата за ориенталския способ за пушене на тютюн и други продукти от учениците и младите  хора в много кафенета и барове из страната, е особено актуална напоследък. МЗ и други ведомства работят върху предложения за текстове, регламентиращи употребата на наргиле на обществени места, продуктите за пушене и особено достъпа на непълнолетни до тях. Въпреки това сред младежите и по-широката общественост все още липсва информираност за здравното въздействие на наргилето.

Важно е да се знае, че то не е безопасна алтернатива на цигарите! Най-известният мит е, че наргилето е безвредно, защото димът преминава през вода и се филтрира от опасните вещества. Истината е, че и след това пушекът продължава да съдържа високи нива на токсични съединения – катрани, въглероден оксид, тежки метали, като арсен, кадмий и олово, и множество ракообразуващи вещества. Водата има дори негативно влияние, защото охлажда дима и той се вдишва по-дълбоко в белите дробове в сравнение с дима от цигарите, а пушачът поема в по-пълна степен опасните му съставки.

Малко коментирано е, че един сеанс на пушене на наргиле може да изложи пушещия на повече дим за по-дълъг период от време в сравнение с цигарата. Според Световната здравна организация пушекът, вдишван за един типичен едночасов сеанс с наргиле, може да се равнява на изпушването на 100 или повече цигари.

Любителите му са застрашени от същите болести като потребителите на цигари, включително различни видове рак, болести на сърцето, кръвоносните съдове и белите дробове, стерилитет, проблеми с бременността и здравни рискове за бебетата на майки-пушачки.

При пушенето на ориенталската водна лула се срещат и опасности, характерни единствено за нея – например, загуба на съзнание поради недостиг на кислород или дори остро отравяне с въглероден оксид. Ако няколко човека употребяват общ накрайник за пушене, има риск да си предадат болести като херпес, хепатит, туберкулоза, грип и други заболявания. Дори смяната на накрайника не гарантира безопасност, защото маркучът остава същият и може да бъде източник на инфекции.

Съществено е да се отбележи, че дори пушенето на ароматизирани продукти, които не съдържат тютюн, е опасно за здравето. В тези смеси липсва никотин, но в дима от горенето им се съдържат същите отровни вещества. Добавянето на плодови аромати и подсладители не намалява вредата, а само я замаскира и заблуждава младите потребители на наргиле.