Gerb

НОВИНИ

С информационна кампания и скринингово изследване РЗИ – Смолян ще отбележи Световния ден за борба с остеопорозата 20 октомври.

От 29 октомври до 2 ноември Регионална здравна инспекция – Смолян ще проведе информационна кампания за превенция на остеопорозата. Специалисти от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето” ще запознават гражданите с кратка характеристика на заболяването, кое увеличава риска от фрактури, кои са симптомите на остеопорозата, какви са последващите изследвания и действия на болния. Ще бъдат давани и консултации относно препоръчителния хранителен и двигателен режим. На 02.11.2018 г. от 8,30 до 17,00 часа в Приемния кабинет на здравната инспекция ще се извърши скринингово изследване за остеопороза. То ще се провежда по график след предварително записване на телефони : 0301 5-89-30 и е с цена 10 лв.

Световният ден  за борба с остеопорозата, който се отбелязва всяка година на 20 октомври, е целогодишна кампания, насочена към повишаване на информираността в световен мащаб за превенцията, диагностиката и лечението на това заболяване. Традиционните кампании призовават хората към навременни действия за защита на здравето на своите кости и мускули, за да се радват на добро качество на живот и независимост от грижите на другите в късни години.  Въпреки множеството ефективни възможности за лечение, остеопорозата често остава недиагностицирана и нелекувана.
            По информация на Министерство на здравеопазването, заболяването засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Това е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават и намалява здравината на скелета, което повишава риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката.  Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата.  Сред факторите за повишен риск са  генетичната предразположеност, както  и  възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите. Много важно значение има също начинът на живот - нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме за да намали риска от остеопороза са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи. Усилията в сферата на профилактиката на остеопорозата трябва да се насочат още в ранна възраст към здравословното хранене и двигателната активност. Например нуждите от калций могат да се покрият с хранителна диета. При комбинация с витамин Д за достатъчен се счита общ прием на калций около 800 mg на ден. Това количество може да се достигне чрез здравословна диета, съдържаща дневната доза от богати на калций храни. Например 1 чаша мляко или парче твърдо сирене = 300 mg калций; 1 чаша богата на калций минерална вода = 200 mg калций. При хората над 60-годишна възраст се препоръчва приемането на витамин D под формата на добавки. Приемането на богати на протеин храни, както растителни, така и животински допринасят за по-здрави кости и мускули и за превенция на остеопорозата. Рискът от остеопороза се увеличава и при поднормено тегло.

Прости стъпки за поддържане на физическата активност:

  1. Изкачвайте стълбите вместо да ползвате асансьора.
  2. Ходете пеш при малки разстояния вместо да разчитате на кола или градски транспорт.
  3. Свикнете да излизате за разходка (или някаква друга активност) всеки ден – поставяйте си дневни и седмични цели.
  4. Стойте на един крак при извършване на ежедневни задачи: например миене на зъбите, чакане за кафе, миене на съдове.