Gerb

НОВИНИ

На Международния ден без тютюнопушене РЗИ обяви победителите в ученическия конкурс „СМАРТ.АРТ (don’t start)“

Отново отбелязваме Международния ден без тютюнопушене. Днес много хора по света ще се опитат да спрат цигарите поне за един ден. Всичко започва през 1971 г., когато един човек се заема да накара своите съграждани да престанат да пушат поне за ден. Така хората в град Рандолф, САЩ успяват да спестят достатъчно средства от ежедневните си разходи за тютюн, за да учредят фонд за стипендии за младежи към местното училище. Тази идея постепенно придобива широка популярност и от 1977 г. всеки трети четвъртък от ноември се отбелязва не само в Америка, но и по света, като Деня без тютюнопушене (The Great Smoke-Out Day). Вече 32 години той има за цел да промени отношението ни към употребата на тютюневи изделия и да предложи на милиони хора по света предизвикателството да отхвърлят зависимостта поне за един ден. А често – и завинаги!

Здравословно предизвикателство отправиха и младежи от област Смолян към връстниците си чрез своите творби в онлайн конкурса "СМАРТ.АРТ (don't start)" за креативни послания за живот без дим и алкохол. Днес вече са известни и победителите в надпреварата, организирана от Регионалната здравна инспекция. Те бяха определени с гласуване от потребителите на фейсбук чрез харесвания в страницата на конкурса и това са:

  • Ем. Орелова от Смолян с рисунката си  „Потисник“ в категорията „вдъхновяваща или образователна картина“
  • В. Чивлиев от Мадан в категорията „мийм“ („меме“)

Двамата ще получат за награда последен модел на известна марка фитнес гривни, а на останалите девет участници ще бъдат връчени грамоти за запомнящо се представяне в състезанието. А то беше интересно, много оспорвано и с непредвидим резултат, особено в категорията „вдъхновяваща или образователна картина“. В нея взеха участие 9 произведения, съдържащи силни оригинални изображения – рисунка или снимка. В категорията на интернет жанра „мийм“ (или „меме“) се включиха трима автори с общо 5 творби.

До този момент страницата на конкурса „СМАРТ.АРТ (don’t start)“ има над 300 последователи. Статистиката на фейсбук за периода на надпреварата (15 октомври – 20 ноември) показва, че нейните публикации са успели да стигнат до над 43 хил. потребители на мрежата, средният брой хора, които са видели всяка от творбите на учениците, е 4280, а средното количество „харесвания“ на произведение е 260. Така инициативата на РЗИ, заедно със съпътстващата я здравно-информационна кампания в училища на региона и фейсбук, успя да достигне неочаквано голям обсег от хора и да осъществи целта си – по творчески и иновативен начин да алармира сред тинейджъри и възрастни относно здравните рискове от употребата на цигари и наргиле, бездимни тютюневи изделия и електронни цигари (вейпове), като и от ранната употреба на алкохол сред младите хора.

Всички желаещи да се запознаят с творбите на участниците в конкурса могат да посетят страницата му на адрес: facebook.com/smart.art.rzi.

Информацията изготви:

Деница Иванова,
ст. експерт в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“