Gerb

НОВИНИ

Световен ден без тютюн - 31 май 2020 г. Да защитим младите хора от манипулациите на тютюневата индустрия и да предотвратим употребата им на тютюневи и нови изделия за пушене

Проучванията показват, че при пушачите съществува по-висок риск от тежко протичане на COVID-19.

По традиция всяка година на 31 май отбелязваме Световния ден без тютюн. За 2020 г. Световната здравна организация обявява глобалната кампания #TobaccoExposed. Тя цели да разкрие дългогодишните тактики на тютюневата индустрия за привличане на младите хора към употреба на тютюневи изделия, а в последно време и на т.нар. „бездимни“ продукти – електронни цигари и нагреваеми тютюневите стикове. СЗО подчертава, че днес е особено важно младите и човечеството като цяло да дадат отпор на пушенето, защото проучванията показват, че при пушачите съществува и по-висок риск за тежко протичане на  коронавирусната инфекция (COVID-19).

Тази година България отбелязва 31 май под мотото „Да говорим открито за последствията от тютюна!“. Това е и темата на стартиращия конкурс за плакат на Министерството на здравеопазването сред учениците от училищата по изкуства и студентите по графичен дизайн. Срокът за изпращане на предложенията е 30 август 2020 г. Жури от преподаватели в Националната художествена академия и експерти от Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести ще определи победителите, които ще получат парични награди. Желаещите могат да се запознаят с регламента на конкурса ТУК.

Още за глобалната тема на Световния ден без тютюн

В световен мащаб вече 1 милиард и 300 милиона души употребяват тютюн, а на всеки четири секунди пушенето отнема по един човешки живот. Тютюневата индустрия е в непрестанно търсене на нови потребители, които да „заместят“ милионите хора, загиващи всяка година от болести, свързани с  консумацията на тютюневи изделия. Затова тя все по-често се ориентира към децата и юношите, като използва специфични тактики за маркетинг и реклама.

Такъв прийом е индиректната реклама и продуктовото позициониране на изделия за пушене във вестници, списания, филми и телевизионни предавания, в популярни интернет сайтове и в социалните медии, често чрез платени „инфлуенсъри“. В много страни на големи събития, като концерти и спортни състезания, на младежите нерядко се дават подаръци с логото и дори безплатни мостри на тютюневи и бездимни продукти. В ежедневието си дори в близост до училищата те имат възможност да закупят цигари на бройка, което прави достъпа до тези продукти твърде лесен и евтин и за по-малките.

Една от най-находчивите стратегии за привличане на нови потребители е пускането на пазара на нови бездимни продукти като електронните цигари (или „вейп“) и нагреваемите тютюневи изделия, наречени още тютюневи стикове. Те са рекламират като „социално приемливи“, „с намалена вреда“ и „по-безопасна алтернатива“ на традиционните цигари. Тези продукти имат редица атрактивни характеристики – сладки аромати, харесвани от децата и тинейджърите, консумират се в устройства с елегантен дизайн и са лесни за носене и прикриване, оформени например като флашка или кутийка за бонбони. Всичко това влияе младите хора да подценяват здравните рискове и да ползват съответните продукти, които всъщност подобно на тютюна са доказано вредни за здравето и предизвикват зависимост.

По повод на Световния ден без тютюн СЗО подчертва и връзката между тютюнопушенето и повишения здравен риска при COVID-19. Смята се, че пушачите на тютюневи изделия, включително и на т.нар. бездимни тютюневи стикове, могат по-лесно да се заразят с коронавирус, поради по-честия контакт на пръстите с устните, създаващ възможност за предаване на вируса. Рискът от инфектиране е особено голям при употребата на наргиле, защото то много често се пуши от общи накрайник и маркуч.  

Проучванията показват, че пушачите са изложени на по-висок риск от развитие на усложнения и смърт при COVID-19 в сравнение с непушачите. Известно е че, инфекцията атакува основно белите дробове, а тютюнопушенето уврежда тяхната функцията и пречи на борбата с коронавируса, като отслабва ефективността на имунните клетки и производството на антитела. Тютюнът също е основен рисков фактор за неинфекциозни заболявания, като сърдечносъдовите и респираторните, рак, и диабет. Това са и болестите, които са свързани с по-тежко протичане на коронавирусната инфекция.

Отказването на цигарите е добро решение по всяко време, но то е особено подходящо точно в този момент на разпространение на коронавируса. Спирането на пушенето намалява вероятността от инфектиране и има незабавно положително въздействие върху белодробната и сърдечносъдовата функция, а подобрението им се увеличава с времето. Така при евентуално заболяване от COVID-19 бившите пушачи повишават способността на организма си да реагира адекватно на инфекцията и намаляват риска от развитие на тежки, застрашаващи живота симптоми.

Шансът за успех се увеличава двойно, ако пушачите получат подкрепа от специалист и ползват никотинзаместващи медикаменти, в сравнение с опитите да спрат сами. В Регионална здравна инспекция – Смолян функционира Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушенето. Всеки желаещ да спре цигарите може да получи безплатна консултация след предварителна уговорка на тел. 0301/ 58930.

Използвани са материали от интернет страницата на СЗО и информация на МЗ.