Gerb

НОВИНИ

РЗИ-Смолян с нов екип за един ден

Вчера, 30 март 2017 г., 15 младежи от средните училища на града ни  станаха част от екипа на РЗИ-Смолян, като част от инициативата „Ден за работа на ученици в РЗИ-Смолян“. Денят започна със обичайната за инспекцията седмична оперативка. Д-р Кубатева, директор на РЗИ-Смолян, запозна младите хора с приоритетите в дейността на инспекцията, начерта основните задачи за изпълнение и предаде ръководството в ръцете на Божидара Николова от I СУ. Тя се справи блестящо в ролята на директор на инспекцията – даде интервю за медиите, прие жалбоподател, провери напредъка на ремонтните дейности в гаражите. Умело ръководеше екипа си от директори на дирекции – Никола Генчев (ИТ), Цонка Чаталбашева (ГПЧЕ) и Тодор Кисьов (СПГТС), с който  държеше контрола над колектива си.

В рамките на работния си ден младежите се запознаха с дейността на РЗИ-Смолян и смело се включиха в реалния работен процес и дейностите на инспекцията. Научиха повече за информационната система за регистриране на заразните болести, имунопрофилактиката, извършиха проверка в стоматологичен кабинет. Елена, Васил и Теодора от ПМГ „Васил Левски“ и Александра от ГПЧЕ „Иван Вазов“ усвоиха тънкостите на микробиологичния анализ на питейната вода, микроскопията на паразити и как се прави бързият тест за СПИН. Заедно с Доброелена Семова, Антоанета Кушлева, Виктория Асенова и Виктория Владимирова направихме инспекция  в пречиствателна станция за питейна вода „Хубча“, проверка в градския плувен басейн за физикохимичните показатели и температура на водата, както и проверка за хигиената и качествата на козметичните продукти във фризьорски салон.  Яница, Стефани и Стиляна (5 ОУ) научиха основните дейности в профилактиката и промоцията на здравето, тяхната значимост за всички възрасти от правилното миене на зъбките на малчуганите до вредата от тютюнопушене и наркотици. Родиха се много нови идеи за съвместни проекти и инициативи.

Като всички млади и активни хора, и нашите нови колеги търсят възможности за себеусъвършенстване и реализация. Включването им в кампанията „Ден за работа на ученици в РЗИ-Смолян“ и запознаването им с актуални теми свързани с опазването на общественото здраве е поредната стъпка, която те правят за своето бъдещо развитие.

Това е само една от инициативите, които РЗИ-Смолян осъществява във връзка със 7 април - Световния ден на здравето. В рамките на периода 2-28 март 173 деца от детските градини премина през скрининг за очи, от 3 до 5 април включително, ще се извършват прегледи за рак на млечната жлеза, а на 6 април от 17 ч. ще се проведе Панихида за починалите здравни специалисти и молебен за здраве и благоденствие – в храм „Св.Висарион Смолянски“, на  които каним съгражданите си. На 7 април честванията ще завършат с тържествена среща с учениците и колектива на РЗИ. 

Видео репортаж на ETV