Gerb

ПОСТЪПИЛИ ВЪПРОСИ ОТ МЕДИИ

03 May 2018
  1. Спазва ли се забраната за тютюнопушене в заведенията в област Смолян? Колко са наложените санкции за 2017г. и от началото на 2018година?

От 01.01.2017 год. до момента, служители на РЗИ – Смолян са извършили общо 529  проверки в обекти за обществено хранене и в административни сгради на територията на област Смолян. Съставени са 27 акта за констатирани нарушения на забраната за тютюнопушене. Наложените санкции са на стойност 11 700 лв.

 
27 Apr 2018

1.Каква част от населението се ваксинира редовно? Какво показват данните в сравнение с м.г., нараства или намалява броят на хората, които се ваксинират?

През последните години в област Смолян се отчита много добър обхват  над 96 % на подлежащите деца на задължителни имунизации, което е резултат от професионалното изпълнение на задълженията на всички общопрактикуващи лекари. В подкрепа на този факт са изследваните в  референтната лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести 10 кръвни проби на имунизирани деца от различни общини за наличие на антитела срещу морбили, от които само една проба е отрицателна т.е. имат добър имунитет след извършената ваксинация.

 
19 Apr 2018

Според ежеседмичната справка на РЗИ Смолян, за периода 19-25 март тази година са регистрирани три случая на болни от хепатит. Спрямо предходните периоди това е сериозен ръст, на какво се дължи това, от кои общини са случаите и има ли обща причина за тези три случая само в рамките на седмицата? Тези заболели от хепатит, свързани ли са с проблема  Златоград със  замърсената вода?

Има ли проблем с показателите от последно взети проби за замърсяване на вода в региона, предвид на подобни проблеми през миналата година в Смилян и на други места?

Какви мерки взема РЗИ във връзка с тези три случая на хепатит и има ли обща статистика за заболеваемостта от тази вирусна инфекция като ръст в проценти, за последната половин година примерно или по-голям период , в който се прави подобна статистика?

Предварително благодаря 

 
19 Apr 2018

- Какви са фактите, брой заболели и мерки, които са предприети в тази връзка. Ако действително информацията е вярна, каква е картината на заболеваемостта от туберколоза в областта?

- В РЗИ – Смолян има информация за 1 болен от туберкулоза мъж от Дом за възрастни хора с психични разстройства в с. Петково. Веднага след получаване на бързото известие е извършена проверка и е предписано стриктно спазване на дезинфекционен и противоепидемичен режим:

 
19 Apr 2018

1. До днес колко са случаите на положителните проби за хепатит в Златоград?
2. Колко от болните са деца и на каква възраст?

  1. От началото на 2018 година до момента са регистрирани общо 11 случая на хепатит тип А в гр. Златоград. От тях 9 са потвърдени тип А, а другите 2 са все още неуточнени.
  2. Има 2 болни деца на възраст 11 и 12 години.

Информацията предостави д-р Сийка Чернева –
директор на дирекция”Надзор на заразните болести”  при РЗИ - Смолян

 

<< Предишна 1 2 Следваща >>