Gerb

НОВИНИ

„Да спечелим заедно: един месец без никотин!“ – отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

На 18 ноември отново отбелязваме Международния ден без тютюнопушене. Мотото на националната кампания тази година е „Да спечелим заедно: един месец без никотин!“. Призивът е поне за ден, а по възможност и за месец, пушачите да си дадат шанса да преборят зависимостта от пушенето в името на безценните живот и здраве – собствените и тези на близките и приятелите пасивни пушачи.

Според предварителни данни на Националния център по обществено здраве и анализи, в България ежедневни потребители на тютюн са над една трета (34.5%) от населението на възраст над 20 г. Продължава да е тревожно и нивото на пушене след подрастващите. Изследване от 2020 г. показва, че повече от една четвърт от анкетираните ученици (26.3%) са правили опити да пушат, а почти всяко пето дете е настоящ пушач, като относителният дял на момичетата е малко по-висок (17.3% срещу 16.4%).

Проучванията показват, че пушачите са изложени на по-висок риск от усложнения и смърт при COVID-19 в сравнение с непушачите. Тютюнът е основен рисков фактор за неинфекциозни заболявания, като сърдечносъдовите и респираторните, рак, и диабет. Това са и болестите, които са свързани с по-тежко протичане на коронавирусната инфекция. Всичко това може да мотивира много пушачи да пожелаят да се откажат. Но без адекватна подкрепа спирането на цигарите може да бъде доста трудно. Никотинът води до силно пристрастяване и създава биохимична зависимост. Поведенческите и емоционалните връзки с пушенето също може да затруднят прекратяването на навика - като цигарата с кафето, силното желание за запалване, негативните емоционални състояния като тъгата или стреса. Отказването може да бъде сериозно предизвикателство, особено в ситуацията на социални и икономически стресове, дошли в резултат на пандемията.

Въпреки това, ползите от живота без цигари и други изделия за пушене са незабавни. Само 20 минути след спиране на употребата сърдечната честота и кръвното налягане спадат. След 12 часа нивото на кислород в кръвта се покачва до нормалното. След 2 до 12 седмици кръвообращението и белодробната функция се подобряват. В рамките на 5-15 години рискът от инсулт се понижава до този на непушача, до 10 години смъртността от рак на белия дроб спада около половината от тази на пушача. За 15 години рискът от сърдечни заболявания става сравним с този при един непушач.

Да кажеш „Не“ е добро решение по всяко време, но то е особено подходящо точно в този момент! Шансът за успех се увеличава двойно, ако хората получат подкрепа от специалист и ползват никотин-заместващи медикаменти, в сравнение с опитите да спрат сами. В Регионална здравна инспекция – Смолян работи Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушенето. Всеки желаещ да спре цигарите може да получи безплатна консултация след свързване на тел. 0301/ 58930.

Използвани са информация на МЗ и материали от интернет страницата на СЗО.

Изготвено от гл. експерт Д. Иванова,

отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“, РЗИ – Смолян