Gerb

НОВИНИ

Здравословните хранителни навици се възпитават от най-ранна детска възраст

 Приемът на разнообразна и балансирана храна при децата от 1 до 3-годишна възраст е от важно значение за ускореното развитие и съзряване на всички органи и системи на организма им, особено на мозъка, имунната и храносмилателна система. Важен е и за здравето им като възрастни. До третата  година децата постепенно преминават към консумираната от цялото  семейство храна. Те развиват отношение към различните храни и започват да правят свой избор. Сладкият вкус е единственото вродено предпочитание при човека, поради което въвеждането на храни, чийто вкус не е сладък, трябва да започва от най-ранна детска възраст и да продължава непрекъснато. Ако детето откаже някоя храна трябва да се изчака и след време отново да му се предложи, като до 5-6-годишна възраст трябва да се изгради модел на разнообразно хранене, който е задължителен елемент на здравословното хранене.

Разнообразието на храната се осигурява чрез ежедневно включване в менюто на най-малко по един представител от групите: зърнени (хляб, ориз, макаронени изделия,зърнени закуски) и картофи; зеленчуци и плодове; мляко и млечни продукти и богати на белтък храни – месо, птица, риба, яйца и бобови храни. Балансирано е хранене, при което детето получава в достатъчно количество основните хранителни вещества- белтъци, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали.

За изготвяне на здравословно седмично меню в детските заведения и от родителите, надеждна база са препоръчителните средно дневни количества храни (в грамове) в Наредба № 2 за здравословно хранене на децата от 0 до 3 години. Контрол по тази наредба осъществява РЗИ – Смолян.

Резултатите от обследването на предлаганото обедно меню от Детска млечна кухня – Смолян, през първото полугодие на 2018 година сочат, че храната отговаря на здравните изисквания, както и тази в детските заведения в областта. Взетите готови ястия и извършените в акредитираната ни лаборатория анализи показват качество на влаганите продукти и спазване на технологичния режим при приготвянето на храната.

 Храната от детската кухня е предназначена само за едно основно (обедно) хранене. Нашият съвет към  родителите е  при по-топло време веднага да я предлагат на малчуганите, а останалото количество да се съхранява в хладилник и в никакъв случай да не се дава на следващия ден. Добре е в топлите месеци децата да пият достатъчно течности, да приемат по- лека храна и задължително пресни зеленчуци и плодове.