Gerb

НОВИНИ

ОБЗОР на РЕГИСТРИРАНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 в СМОЛЯНСКА ОБЛАСТ в ПЕРИОДА на ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ

Общият брой регистрирани случаи с COVID-19 в областта е  40, 21мъже и 19 жени.

По общини разпределението е :  Смолян -24;  Чепеларе- 5;  Девин-3; Неделино-3; Мадан- 2; Рудозем-2, Доспат-1.

Средната възраст на заразените е 50г. при 68 за страната. В рисковата възраст над 59години са 21 / 11мъже и 10жени/.

Починали – 3 над 60г. и 1 над 50г.

Излекувани  са 30.

Активни са 7- 2 в инфекциозно отделение на МБАЛ-Смолян и 5 в дома.

Медицински персонал от всички заразени са 8- 3 лекари от ИБМП, 2 медицински сестри и 3 санитарки от МБАЛ-Смолян. Активни са 1 медицинска сестра и 1 санитарка.

Източници на заразата  най-често са установени са при контакт с позитивен на коронавируса предимно в семейството, от кардиологично отделение на областната болница, връзка с к.к. Пампорово и завърнали се от чужбина.

От началото на COVID-19 в областта, поставено на 18март т.г., изминаха 8,5 седмици.  Доказаните случаи  по седмици са както следва: 1ва-3случая; 2ра-11сл; 3та- 3сл.; 4та- 10сл.; 5та- 5сл.; 6та- 3сл; 7ма- 3сл.; 8ма- 2сл. Най-много регистрираните случаи  са през втората/25.3-2.04./ и четвъртата седмици/10-16.04./, след която започва спад и от шестата седмица /от24.04./, три седмици се поддържа ниско ниво на нови случаи. Динамиката е показана на следващата графика:

           

        Регистрираните случаи формират  заболяемост  4 на 10 000, при 3,2 на 10хил. за страната. Това корелира с установените по-високи нива на положителните  с антитела срещу  COVID-19 при направените бързи тестове в областта, макар данните  да нямат представителен характер.

        За откриваемостта на случаите значение има и броят на изследваните проби. До сега от областта ни са изследвани  приблизително 850 проби с PCR тестове, което е 8,5 на 1000 населе ние и е добър показател , за страната е около 9 на хиляда.  Добро покритие има и с бързи тестове -806, като тепърва  предстоят да се ползват и за масов скрининг на работещите в ЦСМП и всички домуващи в социалните домове на областта. За изминалата седмица са изпратени за ПСР  - 139 проби,  извършените бързи тестове –74. Резултатите на персонала от домовете за психично болни лица в с. Ровино и с. Петково са отрицателни, бързите тестове на 25 медици от ФСМП в гр. Девин също са негативни./ На мед персонал са извършени – 7 ПСР, и 25бързи тестове/

        Важен фактор за ограничаване разпространението на вируса е спазването на карантинта. Общият брой карантинирани до сега е над 1300, в момента са 303, от тях контактни.24, на домашно лечение -5, след дехоспитализация 12 и завърнали се от рискови зони 262  Карантината е спазвана, за установени нарушения са образувани досъдебни производства /20/.

         Лечебните заведения продължават да работят в пълен обем при усилени противоепидемични мерки , като свижданията са забранени.

         Дейността по ДЗК  е свързана с изпълнението на новите заповеди на министъра на здравеопазването, във връзка с извънредната епидемична обстановка, относно възстановяване работата на културни институции, съдилища и провеждането на зрелостни изпити и външно оценяване на учениците. Дадени са консултации по спазване на противоепидемичните мерки и е проведена работна среща с началника на РУО за обсъждане организацията на изпитите.

          По отношение отварянето на местата за настаняване министерството на туризма даде  подробни указания , с акценти върху осигуряване безопасността на персонала и гостите. Много високи са изискванията към организацията на работа, вкл. вътрешния контрол, осигуряване на предпазни средства и консумативи, към хигиената на обектите и те са оправдани в тази ситуация. Обектите трябва да се отворят след преценка на   възможностите. При заявена готовност в инспекцията, ще бъдат проверени местата за настаняване, фитнес залите, културни институции, басейни.

         Постепенното отваряне на обектите зависи от споделената отговорност на служителите и нас потребителите за спазване на указаните мерки и недопускане пренебрегването на риска от заразяване,  защото заплахата не е отминала.

Д-р Мими Кубатева

Директор на РЗИ-Смолян