Gerb

НОВИНИ

ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА COVID-19 В СМОЛЯНСКА ОБЛАСТ И ПРЕДПРИЕТИ ДЕЙСТВИЯ ОТ РЗИ-СМОЛЯН В ПЕРИОДА 18- 24МАЙ 2020 Г.

Общият брой регистрирани случаи с COVID-19 в областта е  41, 22 мъже и 19 жени.

По общини разпределението е:  Смолян -25;  Чепеларе- 5;  Девин-3; Неделино-3; Мадан- 2; Рудозем-2, Доспат-1.

Починали – 3+1.

Излекувани  са 31.

Активни са 7- 1 в инфекциозно отделение на МБАЛ-Смолян и 6 в дома.

Медицински персонал са 8.  Активни - 1 медицинска сестра и 1 санитарка.

През периода 18-24 май 2020г.:

Излекуван  е 1 пациент от инфекциозно  отделение на областната болница и има  1  новооткрит, от огнището в завода Костал в гр. Пазарджик.

Брой изследвани проби:

С ПСР – общ брой92,  от РЗИ-62, от МБАЛ –Смолян 29, Девин -1

От тях 43 са на персонал в  соц. домове в Смолян, Павелско и Мадан          всички са отрицателни.

Бързи тестове – общо 185 с 4 +/ 3 с Иг Ж и 1 с Иг ЖиМ/  От тях 73 са на работещи в ЦСМП , отрицателни за АТ, изработени в РЗИ.

Под карантина – за периода общо са 337, от тях  завърнали се от рискови зони -312, контактни – 11.

Отпадна карантината на около 80 шофьори , след заповед№ 274 на министъра на здравеопазването и Заповед от 22.май т.г. на директора на РЗИ-Смолян,  за наложена карантина преди 21 май.

Медицински специалисти от РЗИ проследяват 14 карантинирани лица без ОПЛ. Извършени са 36 проверки за спазване на карантина, без установени нарушения. Обработени са 2 сигнала за изясняване статута и режима на карантинирани.

Осъществени са 28 проверки в лечебни заведения за болнична помощ  за недопускане възникването и разпространение на ВБИ, използването на лични предпазни средства, процедурите по дезинфекция, правилата за работа в структурите извършващи хирургична дейност. Взети са и 75 проби за контрол на дезинфекцията.

Проверени са 2 лечебни заведения за извънболнична помощ - ОПЛ и АГ за спазване на режима за провеждане на детска и женска консултации.

С цел недопускане разпространение на инфекцията в социалните институции са извършени 4 проверки.

Няма констатирани нарушения.

     През седмицата акценти в работата ни по ДЗК бяха :

  • Подготовката на детските заведения за възстановяване на работа. Проведоха се срещи с ръководството на община Смолян и директорите на детските заведения в общината, разговори с кметовете на Златоград и Девин, съвместни проверки в ДЗ в Златоград. Детските градини в двете общини Смолян и златоград  ще отворят врати на 1 юни. В момента са в процес на подготовка и изпълнение на дадените указания от министрите на образованието и  на здравеопазването. Над половината от родителите са заявили желание децата им да посещават ДЗ.
  • За подготовката на предстоящите ЗИ и ВО е взето участие в конферента среща с директорите на училища в областта.  Проверени са 6 учебни заведения  продължават проверките.
  • Съвместна проверка с ИА Автомобилна администрация  на 8 автомобила за обучение на водачи на МПС и изпитната зала е устаноено спазване на ПЕМ
  • От общо 60 поверки - 36 на обекти с обществено предназначение/ фризьорски и козметични салони, учебни заведения , 2 фитнес зали в Смолян и Девин/, 4 ЗОХ, 7 магазина и 4 производствени предприятия, нарушеня са установени в 1 ЗОХ в Девин и са издадени 3 броя актове, за неносене на маски от персонал.

           Да не забравяме, че отговорното лично поведение на всеки от нас определя затихването на инфекцията от COVID-19. 

д-р Мими Кубатева

директор на РЗИ-Смолян