Gerb

ПОСТЪПИЛИ ВЪПРОСИ ОТ МЕДИИ

 
19 Apr 2018

Според ежеседмичната справка на РЗИ Смолян, за периода 19-25 март тази година са регистрирани три случая на болни от хепатит. Спрямо предходните периоди това е сериозен ръст, на какво се дължи това, от кои общини са случаите и има ли обща причина за тези три случая само в рамките на седмицата? Тези заболели от хепатит, свързани ли са с проблема  Златоград със  замърсената вода?

Има ли проблем с показателите от последно взети проби за замърсяване на вода в региона, предвид на подобни проблеми през миналата година в Смилян и на други места?

Какви мерки взема РЗИ във връзка с тези три случая на хепатит и има ли обща статистика за заболеваемостта от тази вирусна инфекция като ръст в проценти, за последната половин година примерно или по-голям период , в който се прави подобна статистика?

Предварително благодаря 

 
19 Apr 2018

- Какви са фактите, брой заболели и мерки, които са предприети в тази връзка. Ако действително информацията е вярна, каква е картината на заболеваемостта от туберколоза в областта?

- В РЗИ – Смолян има информация за 1 болен от туберкулоза мъж от Дом за възрастни хора с психични разстройства в с. Петково. Веднага след получаване на бързото известие е извършена проверка и е предписано стриктно спазване на дезинфекционен и противоепидемичен режим:

 
19 Apr 2018

1. До днес колко са случаите на положителните проби за хепатит в Златоград?
2. Колко от болните са деца и на каква възраст?

  1. От началото на 2018 година до момента са регистрирани общо 11 случая на хепатит тип А в гр. Златоград. От тях 9 са потвърдени тип А, а другите 2 са все още неуточнени.
  2. Има 2 болни деца на възраст 11 и 12 години.

Информацията предостави д-р Сийка Чернева –
директор на дирекция”Надзор на заразните болести”  при РЗИ - Смолян

 
19 Apr 2018

От началото на годината до 10.02.2018 г. в гр.Златоград  са регистрирани 7 случая на вирусен хепатит тип А. Заболелите са  на възраст от 11 до 45 години. РЗИ-Смолян  извърши епидемиологични  проучвания,   при които  се установи, че между лицата няма епидемична връзка. Връчени са предписания на  всички  общопрактикуващи лекари и медицински специалисти в училища и детски заведения  в града, за предприемане на  необходимите противоепидемични мерки. С цел ограничаване разпространението на заболяването, на 09.02.2018г. се проведе  среща с представители на общинска администрация – Златоград, за да се обсъдят предписаните противоепидемични мерки. Публикуваната  информацията е по преценка на общината.

Информацията предостави д-р Сийка Чернева – 
директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ – Смолян.

 
19 Apr 2018

- Епидемична ли е обстановката със случаите на хепатит в Златоград?

Обстановката в гр. Златоград не е епидемична, тъй като няма масовост сред заболелите, а за близо 2 месеца болните в града са едва 11, от които 9 са потвърдени с хепатит тип А, а 2 все още са неуточнени. Към момента няма епидемична връзка между тях. Характерно за хепатит тип А е, че боледуват предимно деца и млади хора. Заболяването показва периодичен подем през 6-7 години и се характеризира с есенно-зимна сезонност. През 2011 година на територията на нашата област са регистрирани общо 79 случая на хепатит А, след което те намаляват до 29 през 2017 година.

<< Предишна 1 2 Следваща >>